juliniberlin.blogg.se

Vi har alltid önskat att få prova på att bo utomlands , gärna i Tyskland, då vi har anknytning dit.Mina föräldrar som båda är Tyska invandrare har gett mig den bästa "basen" att uppskatta detta stora Europeiska land, dess kultur, mat, traditioner mm. Då min man ville plugga i Düsseldorf under 3 månader så tänkte vi till ! Ska jag vara själv med tonåringen hemma? Nej tack.( och detta är ömsesidigt.) Ska mannen pendla? Hur skulle det se ut om vi tog en tid tillsammans nu istället för detta eviga "det gör vi sedan", när barnen blivit äldre, när gammal behövande släkt ej finns, när ditt och när datt etc..., ni känner säkert igen resonemanget.Nu är NU och nu mår VI bra och har möjlighet. ..nu kör vi - häng med om du vill!

Flytt-avsked-påsk-semester

Publicerad 2015-03-27 18:25:56 i Allmänt,

Oavsett vad underbara Johan Glans säger om Påsken; Jag älskar den .Den lovar vår och nystart, det luktar "grönt",den lilla solen som kikar fram, värmer på ett alldeles speciellt sätt.Man ser påskpyssel och vårblommor-här finns inget påskris, men desto mer godis och choklad i alla former och färger. Och tack vare just det som Johan Glans får oss att gapskratta över-så kan vi vara lediga och njuta av lamm,ägg ,familj och vänner.Vi säger nu adjö till den lägenhet som varit vårt bo sedan december -14.Allt är upp och ner och inte trodde jag att vi skulle få ihop så mycket flyttkartonger igen på så kort tid ! Vi ska vinka av gossen från Valencia efter frukost och se till att lånad sovsäck och ligg underlag (tack bästa nyvunna vännen Sophia , för lånet !) ,lunchpaket och själva gossen med väska kommer till skolan,där deras klass ska sova över helgen.Därefter susar vi till lägenheten och sorterar upp allt på ett bra (?) sätt och bär resväskor till bilen-sedan tar vi emot vår Franska hyresvärd och går husesyn-"allå, allå-åll tymmarna ". Efter ett Ok av honom ,susar vi mot vänner ,släkt och familj i olika delar av Tyskland, för att så småningom via Frankfurt flyga till min kära vän Wenche med familj på Masserian i Lecc/Italien.Som vi har längtat ! Glädjande att även få träffa en annan kär vän ,Liebe Åsa, som jag kallt räknar med står och väntar på oss med ett glas Prosecco vid poolen under Cocciolios olivlundar ! När Berlin åter ropar på oss, börjar ett nytt kapitel-samma fastighet-men annan lya . GLAD påsk -alla !

Tysk mat- på olika sätt

Publicerad 2015-03-24 14:30:00 i Allmänt,

Äta bör man -annars dör man-det är bekant.
Att vara i en annan del av sitt egna land kan  innebära härliga smakutmaningar och upplevelser . Ofta är det så att man har ännu fler smakutbud,  om man åker utanför sitt egna land.Det tycker vi är härligt. I Berlin kan du äta den bästa maten från hela jorden - då de flesta länder är representerade i Berlin. Om man inte kan Tyska , men man kan laga mat, kombineras detta snabbt med andra som kan språket bättre- bra kombo !
 
Vi har smakat på olika rätter under tiden vi varit här. Från den vanliga Curry korven till Tim Raues "fin mat" i galet robust miljö . (Ett gammalt rostigt bryggeri). På krogen La soupe populaire åt maken och jag ägg i senap med kaviar och lam rib ,med gula bönor och honung. Till varmrätt fortsatte vi med "falsk hare" (köttfärslimpa) ärtor ,morötter och gräddig svamp sås,med en ljuvlig apelsin och potatis pure .(Låter lite barnmat kanske ? Jaha - men det var det inte !) Innan bjöd huset på ljuvlig jäger korv (som vi i familjen kallar "pinkel wurst" och som vi äter till jul) ett bröd som var himmelriket ,en glasburk med "Speck fett" (vi tänkte på dig hela tiden pappa -din favorit )Man kan säga att det är smält fett med bla mejram,lök och äpplen  i , toppad med rostad lök ,och sist men inte minst (min favorit ) Spreewald Gurken (en inlagd gurka från området Spreewald )- som Tim Raue satt sin egna touch på.När vi smält maten en stund och svalkat oss med det sista gyllne tyska vinet som vår servitris rekommenderat till maten,unnade vi oss även en nybryggd  espresso och en sötsak + Räubergabel" = 2 gafflar ,fast man enbart har 1 efterrätt -här delar man ofta på rätterna, Räuber betyder rövare. Efterrätten består av en "Bienenstich", ungefär som en tosca kaka,men jag kan intyga...denna var mer än detta - det var ett mästerverk! Jag är så glad attTim Raue blev kock och inte fastnade i sin dåliga uppväxt - trassligt hemma, gäng bråk (Han var den enda Tysken i det fruktade turkiska/kurdiska  kriminella gänget under sena 80 talet fram till mitten av 90 talet i Kreuzberg) mm. Han har gjort fantastiska saker tack vare sin bakgrund-jobbat hårt för förändringen till ett bättre liv och framtid ,samt startat olika projekt för  barn &ungdomar  som ska få bättre möjligheter att inte hamna "fel". Storartat! På bilden ser ni även en traditionell Schweinehaxe /fläsklägg som man grillar från rått tillstånd ,tills den är klar,  rödkål och massor av senap. När maken tycker något smakar bra- då ser man det tydligt på tallriken !Maträtterna intogs givetvis inte på samma dag !
OCH ska tilläggas- en fettfördelare är absolut nödvändig efter tysk mat = en snaps helt enkelt.(eller två,gärna med örter  som smälter maten extra bra )
 
Just nu har vi en utbytesstudent hos oss från Valencia- sonen var lyrisk över den goda spanska maten han fick äta när han var i Spanien hos familjen förra veckan. Nu är det ombytta roller ,Spanjoren  bor i sonens rum ,medan sonen svär på bäddsoffan i kombinerat vardagsrum och kök utan gardiner i vårens starka solljus.Vår gäst  inte sååå förtjust i annan mat.
Vi provade havregryns gröt i morse..tveksam spanjor åt artigt. Sonen var snabb- han hällde upp ett glas mjölk och knäckte loss ett antal svenska mjölkchokladrutor med början på Mmmm..det gick ner i alla fall. Spanjorerna äter (om alls någon frukost) mest sött.Till lunch har jag gjort matiga mackor med tysk skinka,holländsk ost,Italienska äpplen, bananer från Centralamerika,yoghurt från Frankrike och bröd från tyska bagaren !  Imorgon tänkte vi bjuda på sill, lax och semlor ! Håll tummarna ! Mat kan verkligen vara en utmaning!

Ett år sedan en viktig person i mitt liv dog.

Publicerad 2015-03-17 23:22:39 i Allmänt,

 
Min fina svägerska ,dock separerad och egentligen aldrig gift med min yngsta svåger -men ändå en del av familjen i 10 år dog den 12/3 2014.
.Ett år sedan, en månad innan hon skulle fylla 48!
Denna eviga, elaka -svarta sjukdom cancer ,som hon kämpat mot,i många år -och även varit fri från ,kom med ännu större kraft tillbaka och slungade henne mot Hospice när hon precis  hade sålt sin lägenhet i Uppsala för att flytta in i en annan som hade hiss, då hon fått svårt att gå .
Full av glädje och kraft, förtröstan och ny medecin.Läkarna var så positiva och hon  svarade så bra på behandlingen. Kort tid efter försämrades allt i rasande fart och hon visste-alla visste- tiden som var kvar är kort.
 
Vi åt många semlor-,när jag åkte till dig från Stockholm på besök! Släkt ,vänner och familj avlöste varandra,i det fina soliga rummet som du smyckat med personliga tillhörigheter-änglar, blommor och vishets ord. Din älskade syster från USA kom .Vi kunde hålla om varandra.Pratade om resan till NY vi gjorde ihop.Minnas det fina .Du och jag delade upplevelser som hade med "våra" familjesaker  att göra ,som bara  du förstod ,då vi "valt" män från samma familj. Vi kunde sitta tysta.Du var en jäkel på  korsord och ville gärna dricka "bubbel". Du hade vita tänder och ett härligt skratt..Du HAR fantastiska vänner-.Eller "vänkvinnor "kanske man ska döpa om dem till.Ett sådant starkt kontaktnät ,med så många kvinnor  (främst)som på olika sätt funnits där för dig,både före ,under och efter resans gång..vilken skatt ! Tack för att jag fick vara med dig när du var ibland oss.Tack för vänskap som du delat och som finns kvar med några av dem jag fick lära känna även om du ej längre finns här.Du är en av anledningarna till att jag och familjen är här i Berlin.Du skulle gilla att promenera i Mauerparken en solig vårdag,som den jag fångade på bilden. Vi skulle stanna och titta på "Doktors väskan" och jämföra hur det är nu med kanyler, sprutor och hjälpmedel- vi skulle vara glada för att det finns bättre hjälp idag. Vi skulle dricka en öl -för det tyckte du också om, och sitta i solen och titta på folk .
 
Den här dagen gick jag själv.Jag tänkte på dig, och jag tände ett ljus för dig i den mäktiga Kaiser Wilhelm kyrkan i väst Berlin . Du fattas mig ! 

Om

Min profilbild

Cissi

Jag och min familj,provar att bo ,leva & plugga i Berlin för en stund .Annars jobbar, finns och trivs jag bra i Sollentuna! Men just nu är vi här.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela