juliniberlin.blogg.se

Vi har alltid önskat att få prova på att bo utomlands , gärna i Tyskland, då vi har anknytning dit.Mina föräldrar som båda är Tyska invandrare har gett mig den bästa "basen" att uppskatta detta stora Europeiska land, dess kultur, mat, traditioner mm. Då min man ville plugga i Düsseldorf under 3 månader så tänkte vi till ! Ska jag vara själv med tonåringen hemma? Nej tack.( och detta är ömsesidigt.) Ska mannen pendla? Hur skulle det se ut om vi tog en tid tillsammans nu istället för detta eviga "det gör vi sedan", när barnen blivit äldre, när gammal behövande släkt ej finns, när ditt och när datt etc..., ni känner säkert igen resonemanget.Nu är NU och nu mår VI bra och har möjlighet. ..nu kör vi - häng med om du vill!

Kulturfestival & pingst -det firas i Berlin.

Publicerad 2015-05-27 12:26:00 i Allmänt,

Hej vänner!
Pingsten , en kristen högtid som firar att den heliga anden gav sig tillkänna för apostlarna i Jerusalem, brukar även kallas för "kyrkans födelsedag". Den firas verkligen här i Berlin ,bla genom att öppna alla kyrkor -hela natten. Hela natten och i dagarna 3 ,firar man sammtidigt även den stora Kultur festivalen! På gator och torg runt om i Kreuzberg, spärrar man av gator och ställer upp torgstånd med försäljning av produkter från hela världen,mat och dryck ,musik och underhållning.Allt från kampsport till dans,massage ,pantomin,lekar och själva finalen= Karneval dans genom hela området .Den pågor i flera timmar och alla som vill dansar med.I år var det 60 stycken "riktiga" karnevalgrupper som gick i tåget och sammanlagt var 3.900 med i den gungande , sjungande och trummande processionen .1,5 miljoner människor besökte Kulturdagarna under pingsthelgen och feststämmningen var hög ! Förutom själva festivalplatsen ,så fann man inovativa initiativ till försäljning av drinkar och hemlagad mat på väg mot festplatsen. På macken vid Gneissenauerstrasse ,strax intill där vi bor,satte man ut små bord med rutiga dukar mellan bensinpumparna-där serverades öl och vin och man dansade samba utanför biltvätten ! Familjen prov åt allt från Langos till vanlig currykorv medan vi banade oss igenom kultur havet av människor och musik.Vi uppskattade många uppträdande och artister-men förfärades (som alltid) över all nedskräpning och trasiga flaskor mm som kantar hela evenemanget.Undrar om det någonsin kommer att ändras -resten är så bra planerat och organiserat-det här förvånar oss verkligen!
På väg hem mot vår egna något lugnare oas (trots fullt pådrag även här-vi hade tur som med vänner från Sverige kunde få ett bord för 5 på vår kvarterskrog ), så ser vi en lång kö till... ? En Absint kiosk!! Absint = en osötad och alkoholstark spritdryck-färgerna varierar mellan gulgrön nyans (vanligast) till svart, röd, blå och genomskinlig.Det finns mycket att läsa om denna Malörtsinnehållande spritdryck-från Schweizisk läskedryck till "medecin" som förebyggande läkemedel till franska soldater på väg till kriget i Algeriet (1840 talet). Konstnärer och författare som på olika sätt inspirerats av Absint är lång: Strindberg, Munch och Picasso och även kära herr Hemingway...mfl .Nykterhetskretsen gav öken namn som "den gröna demonen"efter alla biverkningar som Absint sades ge.Händelsen"Absintmordet" i Schweiz 1905 och att Van Gogh skar av sitt ena öra efter att ha druckit Absint gjorde inte dryckens rykte bättre. Som alltid finns det fler sidor av en historia och allt det som hände har självklart INTE enbart med Absint att göra- Så alla ni som tycker om Van Goghs "Lilla gröna Musa" -Välkomna till Berlin, nästa Kulturfestival, då jag tvivlar på att Stockholms motsvarighet under "kulturnatten" kommer att bjuda på detta utskänk. Välkomna ALLA generellt (oavsett dryckesvanor) och vännen Z i synnerhet !

Från botten till (tak) toppen med konkurrens till Batras lappar.

Publicerad 2015-05-21 15:19:55 i Allmänt,

   
Solen är här idag. Jag har arbetat på biblioteket och har nu ett uppdrag: - Jag ska leta efter "Die Hasenschänke-" träffpunkten i den stora parken "Hasenheide". Det jag letar efter är  är en slags kiosk ,som  ser ut som en gammal bensinstation. Den drivs sedan 1950 talet av familjen Schneider. Här kan man äta Bouletter (pannbiff) potatissallad,glass och kakor. Dryck finns självklart också-från kaffe till kask ! Från huvudgatan sus styr jag därför cykeln mot parken-som alltid finns en skylt med beskrivning på vad som finns i omgivningen och vad som "gäller"- som vanligt här i Berlin finns färre som följer reglerna och få som lägger ner tid på att kolla upp, huruvida reglerna följs..I den härliga parken finns förutom en minigolfbana även ett slags "bögs gård" ,stora hundrastgårdar ,öppna ytor för grill och solning,jättestora lekplatser,en utomhusbiograf och scen ,en sjö,parkbänkar och massor däremellan..Och tyvärr mängder av langare ! I buskagen , i "revir" (som i Görlitzer Park) står män från olika delar av världen (inkl.Tyskland ) och pratar i mobiler, med varandra eller med "kunder".Man pratar lågmält och diskret(? - hur diskret det nu kan bli när man dealar öppet, längs med gångvägar i parken där alla går förbi?) ,och när man kommit överens med kunden,slinker den ena langaren in i närmaste buskaget och gräver/hämtar/fiskar fram varan. På min tur igår,såg jag en äldre herre(75) på cykel ,en ung kille i kostym,ett gäng medelålders män i träningskläder och en riktig"trashank" som alla köpte droger,helt "öppet" mitt på ljusa dagen,i parken  där förskolan var på utflykt och morföräldrar var med sina barnbarn,där kollegor åt lunch på gräset och förälskade par höll om varandra på parkbänken...Inget konstigt alls!
Polisen och Berlinaren i allmänhet menar att det inte är någon ide att ta den lilla langaren-det kommer alltid nya ändå. Jag citerar: " Det är bra att de sprider ut sig lite- att inte alla är i Görlitz" -och att de inte bråkar med varandra! Alla har fått ett revir ,och så länge de håller sig där och inte bråkar är det bra " Slut citat.Så kan man ju faktiskt också se det.Droger FINNS och kommer alltid att finnas. Håller man det mer "öppet" kanske man kan undvika mörka anonyma "hörn" som säkert bidrar till andra typer av brott i samband med droghandeln? Jag vet inte. Jag har i alla fall hittills aldrig känt mig rädd eller hotad i sammanhanget /miljön, som numer även är min vardag-men självklart känt stor  olust och förtvivlan.Dealarna och kunderna har skiftande ålder och bakgrund- tänk om det skulle vara ditt/mitt barn i någon av ändarna,som med en axelryckning,säljer eller köper..-tanken är skrämmande och sorglig,oavsett vems barn, eller var i världen-det ÄR problematiskt med droger
Då  jag äntligen kommer fram till den lilla oasen av betong är mina tankar här istället. Jag har hittat hit !
På plaststolar sitter gäster av alla de slag- från "stambordet" som har kortlek och stående beställning av mat och dryck sedan år tillbaka ,till sportcyklarna ,föräldralediga och en grupp inspektörer. Jag hörde deras samtal angående träd och växter som blivit drabbade av häggspinnmalen.Allt ser spöklikt ut och hela träd är fulla av nät proppade med larver-jag utgår från att inspektörerna är trädgårdskunniga och parkansvariga. Nu börjar de även bli trötta och varma (parken är stor) och när de nu står framför mig i kön till kiosken Hasenschänke ,går konversationen så här: Ja nu är vi nog färdiga.-Mmm-och jag är törstig- Japp-jag med-Men du är ju muslim?- Ja men törstig kan man väl vara ändå? -Jooo..men inte på öl va? -Jodå-det finns Radler (blanddryck av öl och läsk) -men jag ska nog ha en kaffe och vatten..jag vill inte behöva ha den här diskussionen om alkohol och tro igen..-Nähe, men JAG ska i alla fall ha en stor kall öl..och kanske en snaps,jag blev lite dålig i magen efter den där kebaben..OSV . Sällskapet fortsätter (ändå) högljutt diskussionen om alkohol,tro,liv och död.Klockan är tre på eftermiddagen och jag är lycklig över att ha hittat denna pärla mitt i parken, där jag kan smyglyssna på samtal och öva upp mitt tyska öra !
Här finns även mycket att titta på.Tex har man  byggt upp ett stort nöjesfält  -det gör man varje år i majmånad. MAJ festen erbjuder karuseller och sockervadd,tom en mindre vatten berg & dalbana finns det ! Varje söndag kväll klockan 22.00, smäller man av ett fyrverkeri- vilken välkomst fest till våren och ljuset ! 
 
Efter middag med familjen cyklar jag åter till Neukölln . Jag ville prova på ett jympa kvällspass -men fick avrunda tidigare.I jympalokalen var det nästan 30 grader varmt och närmare 45 svettiga kvinnor ,varav pass ledaren måste vara stendöv och ha en traumatisk militärbakgrund! Hon höjde volymen i samma takt och styrka som hon skrek ut rörelse instruktioner.När hon inte ville stå på "podiet" framför oss ,gick hon ner och gapade liksom rätt in i örat ,medan hon tillrättavisade felaktiga "moves" .Vid ett tillfälle stängde hon av musiken helt och pekade med arg hand mot en grupp yngre tjejer och utbrister: VAD ser jag ?! TUGGUMMI- på mitt pass ?? OCH prat med din granne ?? Välj NU ; Spotta ut tuggummit och sluta prata-eller lämna rummet och förbli tjock !! Hon pratade alltså inte till mig-men jag passade ändå på att slinka ut,då min ansiktsfärg började närma sig en övermogen tomat .Efter dusch och eftersvettningar,  av stress mer än fysiska insatser, valde jag att avsluta på min favoritplats: Klunkerkranish tak bar högst upp i Neukölln arkaden. Bland pallkragar och hemsnickrade projekt ,blommande växter och salladsodlingar njuter jag av vinden och utsikten med en kall öl som sällskap.Dj tjejen spelar skivor och det strömmar in folk som liksom jag vill se solnedgången över Berlin.Inne ,där man kan handla en bit mat och dryck, finns en utställning liknande David Batras "lapp bok".Man har samlat noteringar och lappar från lägenheter,felparkerade bilar och offentliga platser-tagit foto och förstorat upp dem ,för att sedan hänga upp fotlapparna på snören i lokalen.Vad jag skrattar..här har David Batra och det svenska språket halkat ner på min favoritlista ett steg, Jag är glad över att förstå innebörden på Tyska (vilket inte är självklart) OCH haja poängen ! Tog kort på två varianter ,den ena ganska fräck, den andra ganska snäll, vi börjar med fräckisen: OM du k- - - - - -r lika illa som du parkerar kan du aldrig hitta rätt hål- dessutom får det plats 2 bilar här ! Och den snälla,inklusive flikar med mobilnummer på: KÄRLEK finnes- ta så mycket du vill ha !
Vänner- vi hörs igen!

Nu är det tyst i huset .

Publicerad 2015-05-12 20:45:48 i Allmänt,

Vännerna kom med buller och bång ! Någon redan på torsdag och resten ramlade in tidigt på fredag morgon . Vi hade felkalkylering ang ankomst men ordnade raskt en frukost och tryckte in skumpan i frysfacket ! Efter detta ljuvliga återseende har det varit  full rulle  med cykel safari i nästan alla hörn av Berlin (känns så i musklerna i alla fall ). Bra mat och dryckes pauser , och cykling på senkvällen i jakt på jazz klubbar har vi också hunnit med och avslutningsvis en härlig frukost på Riksdagens takterrass kupol . Fredagsmys middag "hemma" hos oss  goda drinkar  och besök  på gay / trans klubb , loppis ,shopping ,mycket historia och många  glada skratt senare så vinkade vi av de sista 4 igår kväll. Nu är det så tyst & stilla här i huset .Tack käraste vänner för erat besök ,att ni tog er tid att komma till oss och för alla gåvor ni släpat med er .Tack även Åsa ,för hjälp med bagage hem i din bil till Stockholm ! (Nu måste min madrass pinnetavla få plats när vi ska åka hem senare i Juli !)  Vi saknar er redan , men behöver lite vila innan nästa gäng kommer på torsdag ! 

Om

Min profilbild

Cissi

Jag och min familj,provar att bo ,leva & plugga i Berlin för en stund .Annars jobbar, finns och trivs jag bra i Sollentuna! Men just nu är vi här.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela