juliniberlin.blogg.se

Vi har alltid önskat att få prova på att bo utomlands , gärna i Tyskland, då vi har anknytning dit.Mina föräldrar som båda är Tyska invandrare har gett mig den bästa "basen" att uppskatta detta stora Europeiska land, dess kultur, mat, traditioner mm. Då min man ville plugga i Düsseldorf under 3 månader så tänkte vi till ! Ska jag vara själv med tonåringen hemma? Nej tack.( och detta är ömsesidigt.) Ska mannen pendla? Hur skulle det se ut om vi tog en tid tillsammans nu istället för detta eviga "det gör vi sedan", när barnen blivit äldre, när gammal behövande släkt ej finns, när ditt och när datt etc..., ni känner säkert igen resonemanget.Nu är NU och nu mår VI bra och har möjlighet. ..nu kör vi - häng med om du vill!

Kreuzberg till fots!

Publicerad 2015-01-31 21:18:00 i Allmänt,

En underbar kall lördag, lite snö på tak och trottoar och en halvrisig man i hasorna ! Vi går på en rundtur med duktig guide och ca 15 tyskar som vill veta mer om Kreuzberg,
 
Vi får på denna 2 timmars tur , en klart större förståelse och insikt i varför man klottrar så mycket här och även den underliggande frustrationen som puttrar i stora delar av området (eller Kiezen) (Kiez är ursprungligen ordet för ett område som är ytterst fattigt och som man vill "värna" om-dvs att man råder och hjälper de i just sin Kiez).
 
Man rev större delar av Kreuzbergs fastigheter under början av 80- talet ,efter att man hade kommit överens med hus ockupanterna !  Husen stod tätt, utan ljusinsläpp och med 2 wc per 2 våningsplan , kanske 1 dusch /våningsplan och ingen tvättstuga alls..Folket i sig förstod ej syftet  attriva byggnaderna och staten var inte klok nog  att förklara .Studenter här , liksom i Stockholm ockuperade stora delar av stan //fastigheterna. Man var rädd för att mista sin bostad , även om den var torftig, och man ville även bevara de gamla vackra husen.
 
När man till slut kunde komma överens började staten riva ännu mer , då de flesta  byggnaderna  var i sällsynt dåligt skick.Då fanns det tack och lov ett par studenter och andra kvar som vågade ockupera flera hus . De vittnar om att, de kunde  vakna av ett brak på söndags morgonen , pga att man helt enklet rev ner huset precis bredvid !
"Staten" vaknade , och tänkte till , då ockupationerna fortsatte av de vackra gamla husen.Man lät dessa (tack och lov) stå och renoverade efter bästa förmåga. I de glapp som kvarstod ,där hus har blivit rivna, finns nu många postmoderna hus.Lite märkliga huskroppar (de ska ju få plats mellan de gamla husen) med pastell färger och krokiga vinklar och vrår.
På vissa ställen finns nu parker eller små stråk. Med den triangelformade skylten visar man att det är tillgängligt för oss att passera. Trots att det känns som en liten privat bakgård.Kanske har här stått en synagoga, eller var det en kyrka ? Kanske blev det just här  bombat och förstört under kriget ? Runt om finns nu   renoverade /gamla hus , men med en liten spalt  mellan som är perfekt för ett "allemansland"? Då passar Berlinaren på att odla på en plätt, hänga tvätt eller bygga en lite lekplats..och tillåter dig och mig att vandra igenom hela härligheten!
 
 Kreuzberg är en av de" Kiezen " i Berlin ,,som har en av de öppnaste klimaten gällande demonstrationer av olika slag,politiska  möten på olika platser och en ständig ström av människor från hela världen som tror och hoppas på att få stanna här .OCH människor i Kreuzberg stödjer allt till 100 %.
Affärer, cafeer, torg, små hus byggda med enkelt tak och väggar ( små hus=dessa kan  man enl lag ej riva ,det tvingar politiker till att ta en dialog med  medborgarna & berörda) finns i hela Kreuzberg-Kiezen bubblar och sjuder på många sätt.Orättvisor och skruttiga hus-vackra byggnader och nybyggnationer från  70 -80 talet.Liknar våra komplex "Blåkulla husen" och Centrumslingorna i Sollentuna.Fulla med små vrår och vinklar som inbjuder till" sociala missförstånd," drog handel , misshandel och sovplatser för dem som inte har annat val.Det blev inte riktigt som staten tänkt sig. Men husen är kvar och människor lever och trivs här. Allt går i vågor och just nu är det "lugnt" .De gäng (oftast turkiska ungdommar, som stred mot andra gäng ,har vuxit upp ,och en av de främsta ledarna har öppnat sin tredje krog och fått 2 Michelinstjärnor! Gängets andra medlemmar har startat ungdomsgårdar, fritidsaktiviteter och verksamhet som gagnar och utvecklar, främjar och stödjer ungdommar till positiv inställning, sysselsättning och framtid .) Det finns aldrig något ont som inte för något gott med sig -så sant !
Tack för en mycket spännande lördag -jag förtsår "mitt"Kiez såååå mycket bättre nu ! Trevlig helg.

Lyckat besök på Montessorikinder Haus & en gratis lunchkonsert .

Publicerad 2015-01-29 17:56:34 i Allmänt,

Det var ett fantastiskt besök på Montessori kinderhaus Naunynstrasse. På två plan i en gammal vacker byggnad med trevlig och ganska stor innergård ligger förskolan . I huset finns 27 barn  i 2 ålders blandade grupper. Åldrarna 1.5 - 6 år. All personal måste ha Montessorilärar utbildningen och om man ej har det och anställs , kräver man att utbildningen påbörjas inom första året.( Lokalvårdare och kökspersonal är extra anställda, det arbetet utför ej pedagogerna.) Hela verksamheten bedrivs genom föreningen /stiftelsen: Unionhilfswerk, vars syfte är att "Hjälp till självhjälp /att kunna /klara sig själv". I Stiftelsen arbetar på bred social front och är en av de största arbetsgivarna i Berlin. De bedriver projekt och kontenuerliga arbeten inom äldre omsorg, sorgarbeten,hocpice ,handikappade, psykiskt sjuka ,hemlösa och barn och ungdomsverksamhet.Förutom den fastanställda personalen inom hela verksamheten och de olika områden som Unionshjälpen driver ,hjälper mer än 700 frivilliga till inom verksamheten.
Förskolan drivs dock genom utbildad personal och av en ledning inom stiftelsen.Föräldrar hjälper till med enstaka saker vid behov och pedagogernas önskan. Man har läroplaner som man måste följa och även ett slags check och peng system, precis som i Sverige.Skillnaden mellan en Kindergarten/Kita och en Kinder"laden" är att det finns en huvudman bakom förskolan (Kindergarten, Statlig, privat el coop etc) och enbart föräldrars initiativ och ledning när det är en "Kinderladen". Miljöerna inomhus var ljusa och trivsamma, rena och fint ordnade. Det var en mycket positiv och avslappnad dialog mellan barn och vuxna.Man brukade ha en samling vid 10.00, men bedömde att man kunde hoppa över den ,då arbete och lek flöt på bra. När jag kom vid 9.00 så hade de tidigaste barnen (öppnar kl 06.00 -17 m-t och stänger 16.30 p fredagar) precis avslutat sin frukost stund. Det var tända ljus på bordet, färsk frukt och grönsaker, smörgås, pålägg och mjölk.Ca 6 barn och en pedagog närvarade.Föräldrar och barn droppade in hela tiden och avskeden gick lugnt och samlat tillväga.Man har styrda aktiviteter vissa dagar, tex lera/skapande ,musikstund och rörelse,uteaktiviteter ,bakning mm.Annars delade barnen upp sig ganska automatiskt, de som ville leka mer i ett rum och de som ville arbeta mer i själva arbetsrummet där det fanns många olika montessorimaterial i tilltalande miljö. Även det andra "lek" rummet var smakfullt och lockande.En lekvrå med våg, affär,spis ,matbord dockor mm .Utklädningskläder,kuddar att bygga med, ett lite hus med trappor ,bilar, klossar ,böcker och musikinstrument.Här har man även gemensamma samlingar (el delade) ..Påminner mycket om mitt älskade Pärlugglan och även pedagogerna påminnde om"mina"därhemma! Glada-positiva -öppna-nyfikna och MYCKET trevliga mot både mig,föräldrar och framförallt barnen-så mjuka och respektfulla,precis som jag hoppas och tror att vi verkligen är mot barnen ! Tiden gick fort och jag fick vid avrundningen av observationstiden fick jag kontakt med en blind och gravt handikappad flicka .Min placering under tiden var bestämda stolar i rummet och jag tog ingen egen spontan kontakt med barnen annat än hälsningar .Man var van vid observatörer och ingen undrade särskilt över min närvaro.På slutet när en pedagog började prata med mig lite mer ,så hörde flickan en "ny" röst och drog sig till mig.Hon tog mina händer och frågade vem jag var.Det var ett fint samtal och vi sjöng och klappade takten med varandras händer.Barn och pedagoger blev nyfikna och undrade om jag kunde skriva ner text en till Broder Jacob på svenska till dem som avslutning. OM mina kollegor får möjlighet till en studieresa hit så rekomenderar jag varmt denna förskola !
Efter observationen så tog mannen med mig till Berliner Philharmonie. De angagerar då och då gratis lunchkonserter i deras pampiga foaje. Att hänga av sig i garderoben kostar inte heller något och det är fullt med trevlig behjälplig  personal, man får en knapp som inträdesbiljett och den lämnas strax efter(för att man ej ska släppa in fler än X på grund av brand och säkerhetsrisk) En matig sallad+ bröd och ett glas vin får man för ca 85 spänn och musiken och stämmningen var ljuvlig ! Fullt med folk som satt på stolar, garderobskanter eller golvet, låg lutande mot väggen,eller hängde över räckena runt om.Föräldrarlediga, familjer, gammal, ung,handikappad, ensam eller i grupp ,pensionär,volontär,nyförälskad -Alla är välkomna.Den som vill skänker som tack för gratis evenemang , ett bidrag till Unicef som Berlin Philharmonie ständigt stöder och ger bidrag till. Det kändes som en självklar och mycket bra sak att skänka en slant när konserten var slut.- Var rädda om er & vi hörs snart igen.

Längtar till mina Pärlugglor !

Publicerad 2015-01-26 20:03:08 i Allmänt,

Montessori-Kinderhaus Naunynstrase- Imorgon ses vi ! Har bokat in mig på en "Hospitationstermin" = Observationstid , mellan kl 9.00-11.00 . Lääängtar till min arbetsplats i Sollentuna och till mina underbara kollegor , barn och föräldrar ! Har nosat upp ett antal Montessoriförskolor och andra förskolor ,så jag kan bota min "abstinens" :) Dagen har ägnats åt korrespondens via mail,telefon, facebook,sms, fast telefoni ,viber, messenger och vanligt hederliga papper & pennor- ej att förakta ! ( Snart kommer ett riktigt hederligt vykort till varje lite Pärluggla .)
Idag spenderades lång tid framför datorn och Deutche Welle (Tyska kursen) , samt paralellt: Matlagning- köttfärs från "min" Turkiska närbutik på Bergmanstrasse och härliga rotfrukter,rödvin, lagerblad ,buljong,lök ,tomater och vitlök..Linus är hemma och sjuk-vilken lyx att äta lunch ihop,göra storkok och" jobba/plugga " samtidigt! Tacksam! Ha en fortsatt fin måndagkväll-återkommer i veckan med reflektioner kring mitt studiebesök. Ps. Kan ni svara på frågan: Vem/vilka tror ni använde denna dörren i tunnelbanan på vissa stationer? DS

Om

Min profilbild

Cissi

Jag och min familj,provar att bo ,leva & plugga i Berlin för en stund .Annars jobbar, finns och trivs jag bra i Sollentuna! Men just nu är vi här.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela