juliniberlin.blogg.se

Vi har alltid önskat att få prova på att bo utomlands , gärna i Tyskland, då vi har anknytning dit.Mina föräldrar som båda är Tyska invandrare har gett mig den bästa "basen" att uppskatta detta stora Europeiska land, dess kultur, mat, traditioner mm. Då min man ville plugga i Düsseldorf under 3 månader så tänkte vi till ! Ska jag vara själv med tonåringen hemma? Nej tack.( och detta är ömsesidigt.) Ska mannen pendla? Hur skulle det se ut om vi tog en tid tillsammans nu istället för detta eviga "det gör vi sedan", när barnen blivit äldre, när gammal behövande släkt ej finns, när ditt och när datt etc..., ni känner säkert igen resonemanget.Nu är NU och nu mår VI bra och har möjlighet. ..nu kör vi - häng med om du vill!

Semlor och sopsortering.

Publicerad 2015-02-25 12:18:27 i Allmänt,

Miniweekenden med bästa brodern och svägerskan och födelsedagsfirandet av runda tal i familjen är över och dimman har lagt sig..inte dimma i den bemärkelsen ,utan av glädje och upplevelser men självklart även  god mat & dryck.
Vilka fina presenter man kan få när fint besök kommer..Tack för smörknivar och salt lakrits (det finns här,men är knepigare att få tag i skandinavisk lakrits ,samt dyrare..har börjat bli lite mer tysk i tanken sörrni ! -det måste vara prisvärt) ,disktrasor ,köttbullar & makaroner samt hederlig F- - - x ketchup till sonen och sist men inte minst-hemma bakade semmelbullar med samtliga tillbehör,då svägerskan har hört min morrning om vispgrädde som inte alls är som våran A- - a grädde och bristen på florsocker etc..ALLT var med-tack för omtänksamheten & påhittigheten kära du/ni ! PS semlan på bild,är min torra skapelse utan extra allt och framförallt utan florsocker DS
 
Förutom vidunderlig utsikt och läcker sekt ( Tyskens motsvarighet till "skumpa") frukost i Tvtornet ,har här hunnits med promenader i växlande väder, samtal om allt möjligt & barndomsminnen från Tyskland , DDR museum ,återträff av goda vänner från Spanien ,numera bosatta med resp egna familjer i Tyskland, massor av god mat och dryck  i alla tänkbara former och platser, sällskapsspel ,  samt" Unterwelten" besök-PUH. Mannen hade i vanlig ordning gjort ett toppen program och familjen var nöjd med hotellet och närheten till oss och allt i närheten. Det var verkligen en toppen helg !
 
Under en av våra promenader såg vi högar med böcker och en "tjocktv" utanför en port.Smart recykling om  grejerna funkar  -är det gammla soffar ,tekniska produkter el trasiga saker = mindre smart. .Allmänt skräp som vi kör till tippen,eller beställer grovsop till ,lägger Berlinaren helt sonika utanför på gatan .Man vill inte betala för grovsop servicen eller så har man ingen bil. Därav finner man drivor av smörja och bråte på trottoarer och parker. Den nya borgmästaren i Berlin har nog annat att tänka på som han vill genomföra först..tex hundbajs problemet...Annars tycker jag att detta borde vara en viktig prioritering-jag menar Berlinaren är i regel som jag nämnt tidigare, mycket tollerant-men i vissa hänseenden, även mycket "plikttrogen" .Tex. att stå still vid röd gubbe och betala ALLA biljetter när man åker kommunalt.Det är ett tema som tom kommer upp i romaner jag har läst-nästan som en döds synd att "planka" Det GÖR man bara inte..Men att slänga ett bilbatteri och en dator ihop med saggiga madrasser i parken ??? Jorå ,det går bra.Skulle man införa höga straffavgifter och massiv information till Berlinborna om vilken konsekvens detta nedskräpande innebär kanske man om ett par år kan se en förändring..? Att erbjuda en cointainer vid olika tillfällen till de boende i lägenheterna så att man  kan lämna skräpet där kan också vara en ide. 
En kostnad som kan bli hög-men kostnaden i dag för staden att (så småningom) ta bort div bråte och skräp innebär  redan en saftig peng -och det generella priset för oss alla (oavsett var vi bor ) när olika gifter läcker ner i grundvattnet går ALDRIG att mäta-De facto att det förstör och ej går att "reparera"är dock sedan länge en kunskap som varje kontinent, land ,stad, by,och individ borde förstå .Det är en sådan stor gåta för mig att man inte för en hårdare miljöpolitik "uppifrån"-INGENTING spelar någon roll om vi inte tar hand om den jord vi har-FÖRST..det fattar tom jag med allmän matte (Tack Pär sandberg i Rotebroskolan för allt tålamod du la ner på mig !:) Vet att detta problem finns i många länder och är, om igen tacksam för Svenskens (som oftast) bra engagemang i andan "Håll Sverige rent"/grovsopmöjligheter och sopsortering mm, även om det även här kan behövas en uppdatering i temat.Man skulle generellt önska ett större sammarbete inom Eu länderna gällande miljötänkandet-vi har så mycket att lära av varandra -och att vinna ! Om man  kan bestämma hur djup en pool får vara (hej hej Wenche och Janne i Italien som ständigt pratar och gräver pooler :) ) för att vara Eu anpassad och klassad som hotell pool,borde man ganska lätt kunna bestämma om hur samtliga EU länder ska hantera sopberg..OCH Ge alla länder samma förutsättningar till hanteringen av detta- det kallar jag långsiktigt & hållbar ekonomi och miljö planering/lösning.
 
Van sopsorterare som jag är ,svider det varje gång jag måste kasta allt i samma säck-Glas sorteras dock ( i tre nyanser ??-brunt, genomskinligt och grönt ?) och i vår fastighet finns även kartong sortering-men inte de kartonger som vi har mest av,tex.mjölk förpackning,utan mer stora emballage.Mat ,plast  aluminium ,och allt övrigt brännbart blandas under min diskbänk och jag liiiider. Det som  ändå är bra här ,är att en stor del kan sorteras redan i affären (se bild). PRODUCENTEN betalar en stor summa pengar ,genom att de själva får hantera allt emballage som de envisas med att  linda in den allra minsta saken i. Men några större sopstationer än dessa finns alltså inte och   emballage från det vi förbrukar som mest i hushållen får jag under min Berlinvistelse fortsätta att mula ner tillsammans med allt annat vare sig jag vill eller inte !
I en motsvarande tysk  tidning till "Mitt I " finns alltid en grön sida: Miljötips ,recept och nyheter inom miljö"vård" ekologisk odling etc,hittade jag en artikel om en affär som ska öppna.
I den kommer samtliga varor vara utan emballage.Du tar med egna flaskor och burkar,påsar ,korgar och handlar "för hand" så mycket du ska ha,utan annat onödigt runtomkring.Den affären hoppas jag att jag kan besöka.Som sagt-Vi kan lära mycket av varandra -och bara vinna på det .
Vi hörs igen !
 

Hundliv i Berlin

Publicerad 2015-02-18 21:44:13 i Allmänt,

Att vara hund i Berlin måste vara härligt !
Man är välkommen i gallerier, affärer, barer och cafeer ,nästan överallt.
Sällan är man  kopplad. (Lagstadgat att man ska koppla hunden-få som följer den lagen)
Glatt skuttar  man  runt i parker, på trottoarer och i tunnelbanan.
På själva tåget finns anvisningar om att hunden behöver munkorg- ser man dock sällan någon hund ha.
Det som slår mig är att hundarna , oavsett ras och storlek, ständigt är "glada" och sällan morrar, skäller och inte "attackerar" (varandra eller människor).De springer inte heller fram till människor,hoppar inte upp  på vare sig husse , matte eller främlingar...När ägaren kallar på sin hund ,mjukt och stilla -kommer den i regel genast..
Fascinerande..vad gjorde jag  för fel som hundägare ? (oftast glad-och "hoppig" på andra ,morrade på de som han inte gillar och "mopsar" och lyssnade sällan : )
 
Var är alla allergiker här?
Var finns "miljö och hälsas" riktlinjer ?
Alla hundrädda ?
 
I de finare och större affärerna finns möjligheter till egna hundboxar ,stor som liten, i en lugn vrå .
Och även möjlighet till att komma något längre in i köpcentret -men  inte ända fram..utanför finns en fin plats med vatten och tydlig markering för andra -här är hundens plats-respektera det ,tack !
Hundliv här är nog inget hundliv alls, i vår bemärkelse av vad hundliv står för alltså--
 
En lite detalj bara..då hundägarna och hunden är så trygga med" lojja livet" ,så är hundägarna alltid längre bort än själva hunden. När hunden  uträttar sina behov  ,så är det ingen som tar upp.Resultatet blir  att det precis överallt ligger stora och små högar .Belysningen är inte heller alltid bra på trottoarer och gångväger ,så när mörkret lagt sig och man är på väg hem, får man ofta en obehaglig  överraskning på köpet ! När dagen gryr ser man hund"spår" kors och tvärs ,efter människor som trampat runt i deras lämningar,barnvagns däck ,cykelhjul ,stora fötter,joggingskor ...Berlinarna är som ni vet ganska toleranta-men nu verkar tom deras mått vara rågat.Och så har man nu ett nytt lagförslag på gång:
1.Hundägare ska betala en avgift
2.Hundägare äro skyldiga att ta upp efter sin hund
3..Man ska anställa personer som till yrket ska se till att lagen följs, dvs att man ska koppla hunden och att man ska ta upp efter hunden.
 
Stor debatt i ämnet och de flesta tycker väll att det är "ok". Myndigheten som ska ansvara för detta arbete menar dock att de behöver fler anställda till uppdraget och frågar sig hur man ska kunna "bevisa" att just den fyrfota vännen lagt just den stora högen ? Man befarar konflikter och sura miner och dåligt mandat för att bötfälla.
En intressant tanke/åsikt  från flera hundägare och flera kennelklubbar : Att det är ok med avgift och "bajslagen" -men att koppla hunden är absolut något de kommer att strida emot- att koppla en hund strider mot djurets rättigheter...Fortsättning följer kan jag tro.
 
 
 
 

Helg i kulturens tecken.Glädje och sorg

Publicerad 2015-02-15 21:07:00 i Allmänt,

Fassbinders föreställningen "Rädsla som urholkar själen"-den handlar bla om främlingsfientlighet och kulturskillnader -På Maxim Gorki Theatern har man blandat om både tolkningarna av sina uppsättningar och skådespelarna.En härlig blandning av framförallt turkiska skådespelare ,men även tyska. Temat är högaktuellt fast pjäsen från Fassbinder är från 1974. På väggarna fanns två skärmar med engelsk text-i salongen fanns männsikor från hela världen.Det var knäpptys under allvarliga scener och glada tillrop när humorn och glädjen fick utlopp i pjäsen.Efter föreställningen apploderade vi alla mycket länge -Tack vännen Stefan Petraschewsky ,för att du bjöd oss på denna upplevelse och att vi fick möjlighet att sitta på "pressens platser " 4 .de raden ! Mitt lyckonummer också! Idag var det så dags för röda mattan på Berlinale och se stor filmen Selma, filmen om Dr Martin Luther King och hans kamp med så många , för så många självklarheter-för oss vita sedan urminnestider-för svarta ,endast sedan 1965 -Civil Rights !
Jag var upprymd efter dessa två dagars evenemang-det är gripande, rörande och upprörande .På många sätt. Tex. Vad människor kan göra och säga mot minoriteter, nationaliteter och människor med annan bakgrund eller hudfärg. Att våra fördommar och /eller bristen på kunskap och kanske rädslan för det man inte vet så mycket om, kan göra med oss själva ,och mot andra. Att dessa ämnen fortfarande är aktuella och att sättet mot de som blir utsatta för våra fördommar förfinas och blir allt mer onda och förnedrande..detta sker 2015 ,när historierna bakom oss borde ha lärt oss så mycket .När lugnet har lagt sig i mig och jag kunnat smälta och få tid till reflektion återkommer jag.Tills dess: Hur är du mot din nästa? Även den du inte känner så väl ? Oavsett bakgrund och hudfärg ?Öppen och vänlig ? Otålig och tvär ? Missunsam och misstänksam ? Om du vågar-rannsaka dig själv och försök prova en annan sida ifall dina svar är" negativa".
Vi hörs snart igen.

Om

Min profilbild

Cissi

Jag och min familj,provar att bo ,leva & plugga i Berlin för en stund .Annars jobbar, finns och trivs jag bra i Sollentuna! Men just nu är vi här.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela