juliniberlin.blogg.se

Vi har alltid önskat att få prova på att bo utomlands , gärna i Tyskland, då vi har anknytning dit.Mina föräldrar som båda är Tyska invandrare har gett mig den bästa "basen" att uppskatta detta stora Europeiska land, dess kultur, mat, traditioner mm. Då min man ville plugga i Düsseldorf under 3 månader så tänkte vi till ! Ska jag vara själv med tonåringen hemma? Nej tack.( och detta är ömsesidigt.) Ska mannen pendla? Hur skulle det se ut om vi tog en tid tillsammans nu istället för detta eviga "det gör vi sedan", när barnen blivit äldre, när gammal behövande släkt ej finns, när ditt och när datt etc..., ni känner säkert igen resonemanget.Nu är NU och nu mår VI bra och har möjlighet. ..nu kör vi - häng med om du vill!

Fortsättning bland hutongerna och himmelska Fridens torg .

Publicerad 2016-04-26 22:55:16 i Allmänt,

Efter frukosten bär det iväg till cykeluthyrning . När det är " rusningstrafik" i Peking blir det jobbigt på många sätt ;
Alla tutar ( mer än vanligt ) 
Alla är ute samtidigt , cyklister mopedister , skolbarn & gamla  ( alla skolelever  har gula kepsar = syns bra ) 
Det blir otroligt trångt i hutongerna slingriga små gångar .
Luften blir snabbt ännu smutsigare .
Så vår rusning hemma är ingenting mot denna , mannen och jag lovar att aldrig mer gnälla på trafiken i Stockholm 😊

Sonen har mer eller mindre jämt på sin mask , men hostar , harklar och spottar hela tiden ändå- visserligen gillar han kinesernas sätt att ha ljud för sig , men hans astma blir påtagligt sämre för varje dag - hur mår folk här egentligen och hur ser lungsjukdomar statistiken ut , undrar vi ? Lägg till att nästan varje vuxen person ständigt röker 😳! 

Nåväl . Vi cyklar för att leta efter den södra ingången till den förbjudna staden och himmelsk fridens torg . Avstånden är enorma och det är jättesvårt att lokalisera oss i allt virrvarr av trafik , ljud och människor . Cyklarna vi hyrt är ej heller optimala och mannens benskada gör sig påminnd , då han sitter som en ostbåge på cykeln  i varm sol och motvind ! 
Vi hittar en ingång till förbjudna staden , men minns sedan att man ej  kan gå in där - bara ut . Man måste gå in söderifrån  och ut österut enl Fengshui . Så har man alltid byggt upp viktig infrastruktur / inredning  ( nämnt det tidigare ) Berg bakom och vatten runt om fick bestämma platsen av den förbjudna staden  som blev färdig 1420 som har huserat 24 Kejsare och deras familjer under knappt 500 år fram till kejsardömets fall 1912 .platsen öppnades för allmänheten 1949- detta hjälpte dock inte oss i nuläget , så vi tig en lunch paus istället ! 
Valet föll på ett litet ställe proppfullt av kineser . Här åt sonen en Sichuan kyckling , mannen en fräsch  nudelrätt och jag nystekta ljuvliga vegetariskt  fyllda,krispiga pannkakor /crepes variant . I min iver tog jag även  in en skål med tofu , trodde det var en liten skål 😁 , men så var inte fallet. Det blev lite som en efterrätt , svalkande , frisk och kall , översållad med färsk vår lök . En bra kontrast till kineserna som slevade i sig allt möjligt märkligt ur de lådorna som stod i solen en bit bort . Tänk er våra smågodis lådor men utan lock , varje låda hade en mat rätt . Vissa kunde man urskilja , tex grönsaker , andra ... Ja ärligt talat tittade jag ej så noga ! Nya krafter bar oss vidare - vi kom till himmelska fridens torg .
Detta är en stor och öppen betongplatta mitt i Pekings moderna stadskärna . Maos mausoleum står i blickfånget och omgärdas av 1950 talets kommunistiska bebyggelse & gamla portar från den nu rivna stadsmuren .Här har man under alla tider samlats för att flanera , flyga drake eller demonstrera .Vi minns alla den förödande student demonstrationen 1989😔. Maos mausoleum besöks av tusentals kineser ( och andra) varje dag mellan 9-12 Köer ringlar sig från säkerhets ingångarna över torget som långa oändliga ormar . Vi kom alltså försent , men insöp ändå stämningen på  torget och sände en tanke till alla som fallit offer här . Plötsligt ser  vi en kinesisk familj som har en gosse bärandes sin traditionella byxa med öppning bak ! Han hukar sig mitt på torget mellan Maos "grav " och monumentet över folkets hjältar ! Här lättar han rejält på trycket medan föräldrarna pratar om middagen ( eller nåt ?!) och står start klara med toa papper och en påse till hela härligheten 
Sådana kontraster på den historiska och betydelsefulla marken !

Vi kollar upp ingången till den förbjudna staden . Köer och säkerhetskontroller ( oss viftar de mest förbi men kineserna kontrolleras noga , länge och omständigt ) Vi vill vara förberedda till besöket hit som vi inser att vi inte kommer att hinna med idag . Dimensionerna på vägar och byggnader är enorma i sina kontraster där  det är bullrigt och flerfaldigt fullproppat med fordon och folk - dessa stora gator som fylls av parader med jämna mellanrum - vi blir något matta och cyklar sakta vidare genom lugnare platser och ser kineserna vardag , bla flera som spelar på ett instrument ( skapad av en torkad pumpa frukt ) eller varför inte en simtur !
När vi så småningom gom kommer hem till våra kvarter så är vi ganska slut . Efter lite vila går vi ut på stan och letar matställen som mannen hittat i guide boken - snålvattnet rinner när han berättar omdömen och mat rätter  medan vi trasslar in oss i hutongerna & mörkret faller - Mannen frågar folk , pekar och förklarar på kartan , men sällan förstår de oss , vilket leder oss än hit , än dit , men absolut inte till målet ! 
Tyvärr tar vi fel beslut och hamnar på en udda och rolig ( väl renommerad ) restaurang , med dock  alldeles fel typ av mat , och prisklass för oss . När vi trots det ätit upp går vi lite molokna vidare för att se om vi istället kan hitta ett " vinotek " som även det står omskrivit i guide boken ! 
Och tänk , där hade vi tur . Vi hittade den kombinerade vinimportören , tillika baren och takterrassen där man kan provsmaka dagens utvalda vin eller annat som man gillar - man köper en flaska ( mycket prisvärd ) och sätter sig där det finns plats. Vi valde takterrassen och efter att jag försökt kommunicera med betjäningen ang 2 glas , tog hon mig sonika i handen bakom disk och så fick jag själv ta det jag önskade . Hon hade blivit så nervös av att ej kunna engelska att hon ej kunde förstå att vi behövde glas till vårat 🍷!  
Vi pratade  med bordsgrannar , unga kineser som avnjöt vin ( nytt påfund här ,vin är inte traditionellt att dricka vare sig till mat el vid andra tillfällen ) i den ljumma kvällen . 
Sonen roade sig med lite shopping på gatan nedanför . 
Kvällen blev sen och vi tog en taxi tuck tuck hemåt . Chaffisen hade svårt att hitta men färden var guppig och glad ! Sonen avslutade taxi resan med att förhandla om priset ! Godnatt 😴

Om

Min profilbild

Cissi

Jag och min familj,provar att bo ,leva & plugga i Berlin för en stund .Annars jobbar, finns och trivs jag bra i Sollentuna! Men just nu är vi här.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela