juliniberlin.blogg.se

Vi har alltid önskat att få prova på att bo utomlands , gärna i Tyskland, då vi har anknytning dit.Mina föräldrar som båda är Tyska invandrare har gett mig den bästa "basen" att uppskatta detta stora Europeiska land, dess kultur, mat, traditioner mm. Då min man ville plugga i Düsseldorf under 3 månader så tänkte vi till ! Ska jag vara själv med tonåringen hemma? Nej tack.( och detta är ömsesidigt.) Ska mannen pendla? Hur skulle det se ut om vi tog en tid tillsammans nu istället för detta eviga "det gör vi sedan", när barnen blivit äldre, när gammal behövande släkt ej finns, när ditt och när datt etc..., ni känner säkert igen resonemanget.Nu är NU och nu mår VI bra och har möjlighet. ..nu kör vi - häng med om du vill!

Kulturfestival & pingst -det firas i Berlin.

Publicerad 2015-05-27 12:26:00 i Allmänt,

Hej vänner!
Pingsten , en kristen högtid som firar att den heliga anden gav sig tillkänna för apostlarna i Jerusalem, brukar även kallas för "kyrkans födelsedag". Den firas verkligen här i Berlin ,bla genom att öppna alla kyrkor -hela natten. Hela natten och i dagarna 3 ,firar man sammtidigt även den stora Kultur festivalen! På gator och torg runt om i Kreuzberg, spärrar man av gator och ställer upp torgstånd med försäljning av produkter från hela världen,mat och dryck ,musik och underhållning.Allt från kampsport till dans,massage ,pantomin,lekar och själva finalen= Karneval dans genom hela området .Den pågor i flera timmar och alla som vill dansar med.I år var det 60 stycken "riktiga" karnevalgrupper som gick i tåget och sammanlagt var 3.900 med i den gungande , sjungande och trummande processionen .1,5 miljoner människor besökte Kulturdagarna under pingsthelgen och feststämmningen var hög ! Förutom själva festivalplatsen ,så fann man inovativa initiativ till försäljning av drinkar och hemlagad mat på väg mot festplatsen. På macken vid Gneissenauerstrasse ,strax intill där vi bor,satte man ut små bord med rutiga dukar mellan bensinpumparna-där serverades öl och vin och man dansade samba utanför biltvätten ! Familjen prov åt allt från Langos till vanlig currykorv medan vi banade oss igenom kultur havet av människor och musik.Vi uppskattade många uppträdande och artister-men förfärades (som alltid) över all nedskräpning och trasiga flaskor mm som kantar hela evenemanget.Undrar om det någonsin kommer att ändras -resten är så bra planerat och organiserat-det här förvånar oss verkligen!
På väg hem mot vår egna något lugnare oas (trots fullt pådrag även här-vi hade tur som med vänner från Sverige kunde få ett bord för 5 på vår kvarterskrog ), så ser vi en lång kö till... ? En Absint kiosk!! Absint = en osötad och alkoholstark spritdryck-färgerna varierar mellan gulgrön nyans (vanligast) till svart, röd, blå och genomskinlig.Det finns mycket att läsa om denna Malörtsinnehållande spritdryck-från Schweizisk läskedryck till "medecin" som förebyggande läkemedel till franska soldater på väg till kriget i Algeriet (1840 talet). Konstnärer och författare som på olika sätt inspirerats av Absint är lång: Strindberg, Munch och Picasso och även kära herr Hemingway...mfl .Nykterhetskretsen gav öken namn som "den gröna demonen"efter alla biverkningar som Absint sades ge.Händelsen"Absintmordet" i Schweiz 1905 och att Van Gogh skar av sitt ena öra efter att ha druckit Absint gjorde inte dryckens rykte bättre. Som alltid finns det fler sidor av en historia och allt det som hände har självklart INTE enbart med Absint att göra- Så alla ni som tycker om Van Goghs "Lilla gröna Musa" -Välkomna till Berlin, nästa Kulturfestival, då jag tvivlar på att Stockholms motsvarighet under "kulturnatten" kommer att bjuda på detta utskänk. Välkomna ALLA generellt (oavsett dryckesvanor) och vännen Z i synnerhet !

Om

Min profilbild

Cissi

Jag och min familj,provar att bo ,leva & plugga i Berlin för en stund .Annars jobbar, finns och trivs jag bra i Sollentuna! Men just nu är vi här.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela