juliniberlin.blogg.se

Vi har alltid önskat att få prova på att bo utomlands , gärna i Tyskland, då vi har anknytning dit.Mina föräldrar som båda är Tyska invandrare har gett mig den bästa "basen" att uppskatta detta stora Europeiska land, dess kultur, mat, traditioner mm. Då min man ville plugga i Düsseldorf under 3 månader så tänkte vi till ! Ska jag vara själv med tonåringen hemma? Nej tack.( och detta är ömsesidigt.) Ska mannen pendla? Hur skulle det se ut om vi tog en tid tillsammans nu istället för detta eviga "det gör vi sedan", när barnen blivit äldre, när gammal behövande släkt ej finns, när ditt och när datt etc..., ni känner säkert igen resonemanget.Nu är NU och nu mår VI bra och har möjlighet. ..nu kör vi - häng med om du vill!

Kreuzberg till fots!

Publicerad 2015-01-31 21:18:00 i Allmänt,

En underbar kall lördag, lite snö på tak och trottoar och en halvrisig man i hasorna ! Vi går på en rundtur med duktig guide och ca 15 tyskar som vill veta mer om Kreuzberg,
 
Vi får på denna 2 timmars tur , en klart större förståelse och insikt i varför man klottrar så mycket här och även den underliggande frustrationen som puttrar i stora delar av området (eller Kiezen) (Kiez är ursprungligen ordet för ett område som är ytterst fattigt och som man vill "värna" om-dvs att man råder och hjälper de i just sin Kiez).
 
Man rev större delar av Kreuzbergs fastigheter under början av 80- talet ,efter att man hade kommit överens med hus ockupanterna !  Husen stod tätt, utan ljusinsläpp och med 2 wc per 2 våningsplan , kanske 1 dusch /våningsplan och ingen tvättstuga alls..Folket i sig förstod ej syftet  attriva byggnaderna och staten var inte klok nog  att förklara .Studenter här , liksom i Stockholm ockuperade stora delar av stan //fastigheterna. Man var rädd för att mista sin bostad , även om den var torftig, och man ville även bevara de gamla vackra husen.
 
När man till slut kunde komma överens började staten riva ännu mer , då de flesta  byggnaderna  var i sällsynt dåligt skick.Då fanns det tack och lov ett par studenter och andra kvar som vågade ockupera flera hus . De vittnar om att, de kunde  vakna av ett brak på söndags morgonen , pga att man helt enklet rev ner huset precis bredvid !
"Staten" vaknade , och tänkte till , då ockupationerna fortsatte av de vackra gamla husen.Man lät dessa (tack och lov) stå och renoverade efter bästa förmåga. I de glapp som kvarstod ,där hus har blivit rivna, finns nu många postmoderna hus.Lite märkliga huskroppar (de ska ju få plats mellan de gamla husen) med pastell färger och krokiga vinklar och vrår.
På vissa ställen finns nu parker eller små stråk. Med den triangelformade skylten visar man att det är tillgängligt för oss att passera. Trots att det känns som en liten privat bakgård.Kanske har här stått en synagoga, eller var det en kyrka ? Kanske blev det just här  bombat och förstört under kriget ? Runt om finns nu   renoverade /gamla hus , men med en liten spalt  mellan som är perfekt för ett "allemansland"? Då passar Berlinaren på att odla på en plätt, hänga tvätt eller bygga en lite lekplats..och tillåter dig och mig att vandra igenom hela härligheten!
 
 Kreuzberg är en av de" Kiezen " i Berlin ,,som har en av de öppnaste klimaten gällande demonstrationer av olika slag,politiska  möten på olika platser och en ständig ström av människor från hela världen som tror och hoppas på att få stanna här .OCH människor i Kreuzberg stödjer allt till 100 %.
Affärer, cafeer, torg, små hus byggda med enkelt tak och väggar ( små hus=dessa kan  man enl lag ej riva ,det tvingar politiker till att ta en dialog med  medborgarna & berörda) finns i hela Kreuzberg-Kiezen bubblar och sjuder på många sätt.Orättvisor och skruttiga hus-vackra byggnader och nybyggnationer från  70 -80 talet.Liknar våra komplex "Blåkulla husen" och Centrumslingorna i Sollentuna.Fulla med små vrår och vinklar som inbjuder till" sociala missförstånd," drog handel , misshandel och sovplatser för dem som inte har annat val.Det blev inte riktigt som staten tänkt sig. Men husen är kvar och människor lever och trivs här. Allt går i vågor och just nu är det "lugnt" .De gäng (oftast turkiska ungdommar, som stred mot andra gäng ,har vuxit upp ,och en av de främsta ledarna har öppnat sin tredje krog och fått 2 Michelinstjärnor! Gängets andra medlemmar har startat ungdomsgårdar, fritidsaktiviteter och verksamhet som gagnar och utvecklar, främjar och stödjer ungdommar till positiv inställning, sysselsättning och framtid .) Det finns aldrig något ont som inte för något gott med sig -så sant !
Tack för en mycket spännande lördag -jag förtsår "mitt"Kiez såååå mycket bättre nu ! Trevlig helg.

Om

Min profilbild

Cissi

Jag och min familj,provar att bo ,leva & plugga i Berlin för en stund .Annars jobbar, finns och trivs jag bra i Sollentuna! Men just nu är vi här.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela