juliniberlin.blogg.se

Vi har alltid önskat att få prova på att bo utomlands , gärna i Tyskland, då vi har anknytning dit.Mina föräldrar som båda är Tyska invandrare har gett mig den bästa "basen" att uppskatta detta stora Europeiska land, dess kultur, mat, traditioner mm. Då min man ville plugga i Düsseldorf under 3 månader så tänkte vi till ! Ska jag vara själv med tonåringen hemma? Nej tack.( och detta är ömsesidigt.) Ska mannen pendla? Hur skulle det se ut om vi tog en tid tillsammans nu istället för detta eviga "det gör vi sedan", när barnen blivit äldre, när gammal behövande släkt ej finns, när ditt och när datt etc..., ni känner säkert igen resonemanget.Nu är NU och nu mår VI bra och har möjlighet. ..nu kör vi - häng med om du vill!

Semlor och sopsortering.

Publicerad 2015-02-25 12:18:27 i Allmänt,

Miniweekenden med bästa brodern och svägerskan och födelsedagsfirandet av runda tal i familjen är över och dimman har lagt sig..inte dimma i den bemärkelsen ,utan av glädje och upplevelser men självklart även  god mat & dryck.
Vilka fina presenter man kan få när fint besök kommer..Tack för smörknivar och salt lakrits (det finns här,men är knepigare att få tag i skandinavisk lakrits ,samt dyrare..har börjat bli lite mer tysk i tanken sörrni ! -det måste vara prisvärt) ,disktrasor ,köttbullar & makaroner samt hederlig F- - - x ketchup till sonen och sist men inte minst-hemma bakade semmelbullar med samtliga tillbehör,då svägerskan har hört min morrning om vispgrädde som inte alls är som våran A- - a grädde och bristen på florsocker etc..ALLT var med-tack för omtänksamheten & påhittigheten kära du/ni ! PS semlan på bild,är min torra skapelse utan extra allt och framförallt utan florsocker DS
 
Förutom vidunderlig utsikt och läcker sekt ( Tyskens motsvarighet till "skumpa") frukost i Tvtornet ,har här hunnits med promenader i växlande väder, samtal om allt möjligt & barndomsminnen från Tyskland , DDR museum ,återträff av goda vänner från Spanien ,numera bosatta med resp egna familjer i Tyskland, massor av god mat och dryck  i alla tänkbara former och platser, sällskapsspel ,  samt" Unterwelten" besök-PUH. Mannen hade i vanlig ordning gjort ett toppen program och familjen var nöjd med hotellet och närheten till oss och allt i närheten. Det var verkligen en toppen helg !
 
Under en av våra promenader såg vi högar med böcker och en "tjocktv" utanför en port.Smart recykling om  grejerna funkar  -är det gammla soffar ,tekniska produkter el trasiga saker = mindre smart. .Allmänt skräp som vi kör till tippen,eller beställer grovsop till ,lägger Berlinaren helt sonika utanför på gatan .Man vill inte betala för grovsop servicen eller så har man ingen bil. Därav finner man drivor av smörja och bråte på trottoarer och parker. Den nya borgmästaren i Berlin har nog annat att tänka på som han vill genomföra först..tex hundbajs problemet...Annars tycker jag att detta borde vara en viktig prioritering-jag menar Berlinaren är i regel som jag nämnt tidigare, mycket tollerant-men i vissa hänseenden, även mycket "plikttrogen" .Tex. att stå still vid röd gubbe och betala ALLA biljetter när man åker kommunalt.Det är ett tema som tom kommer upp i romaner jag har läst-nästan som en döds synd att "planka" Det GÖR man bara inte..Men att slänga ett bilbatteri och en dator ihop med saggiga madrasser i parken ??? Jorå ,det går bra.Skulle man införa höga straffavgifter och massiv information till Berlinborna om vilken konsekvens detta nedskräpande innebär kanske man om ett par år kan se en förändring..? Att erbjuda en cointainer vid olika tillfällen till de boende i lägenheterna så att man  kan lämna skräpet där kan också vara en ide. 
En kostnad som kan bli hög-men kostnaden i dag för staden att (så småningom) ta bort div bråte och skräp innebär  redan en saftig peng -och det generella priset för oss alla (oavsett var vi bor ) när olika gifter läcker ner i grundvattnet går ALDRIG att mäta-De facto att det förstör och ej går att "reparera"är dock sedan länge en kunskap som varje kontinent, land ,stad, by,och individ borde förstå .Det är en sådan stor gåta för mig att man inte för en hårdare miljöpolitik "uppifrån"-INGENTING spelar någon roll om vi inte tar hand om den jord vi har-FÖRST..det fattar tom jag med allmän matte (Tack Pär sandberg i Rotebroskolan för allt tålamod du la ner på mig !:) Vet att detta problem finns i många länder och är, om igen tacksam för Svenskens (som oftast) bra engagemang i andan "Håll Sverige rent"/grovsopmöjligheter och sopsortering mm, även om det även här kan behövas en uppdatering i temat.Man skulle generellt önska ett större sammarbete inom Eu länderna gällande miljötänkandet-vi har så mycket att lära av varandra -och att vinna ! Om man  kan bestämma hur djup en pool får vara (hej hej Wenche och Janne i Italien som ständigt pratar och gräver pooler :) ) för att vara Eu anpassad och klassad som hotell pool,borde man ganska lätt kunna bestämma om hur samtliga EU länder ska hantera sopberg..OCH Ge alla länder samma förutsättningar till hanteringen av detta- det kallar jag långsiktigt & hållbar ekonomi och miljö planering/lösning.
 
Van sopsorterare som jag är ,svider det varje gång jag måste kasta allt i samma säck-Glas sorteras dock ( i tre nyanser ??-brunt, genomskinligt och grönt ?) och i vår fastighet finns även kartong sortering-men inte de kartonger som vi har mest av,tex.mjölk förpackning,utan mer stora emballage.Mat ,plast  aluminium ,och allt övrigt brännbart blandas under min diskbänk och jag liiiider. Det som  ändå är bra här ,är att en stor del kan sorteras redan i affären (se bild). PRODUCENTEN betalar en stor summa pengar ,genom att de själva får hantera allt emballage som de envisas med att  linda in den allra minsta saken i. Men några större sopstationer än dessa finns alltså inte och   emballage från det vi förbrukar som mest i hushållen får jag under min Berlinvistelse fortsätta att mula ner tillsammans med allt annat vare sig jag vill eller inte !
I en motsvarande tysk  tidning till "Mitt I " finns alltid en grön sida: Miljötips ,recept och nyheter inom miljö"vård" ekologisk odling etc,hittade jag en artikel om en affär som ska öppna.
I den kommer samtliga varor vara utan emballage.Du tar med egna flaskor och burkar,påsar ,korgar och handlar "för hand" så mycket du ska ha,utan annat onödigt runtomkring.Den affären hoppas jag att jag kan besöka.Som sagt-Vi kan lära mycket av varandra -och bara vinna på det .
Vi hörs igen !
 

Om

Min profilbild

Cissi

Jag och min familj,provar att bo ,leva & plugga i Berlin för en stund .Annars jobbar, finns och trivs jag bra i Sollentuna! Men just nu är vi här.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela