juliniberlin.blogg.se

Vi har alltid önskat att få prova på att bo utomlands , gärna i Tyskland, då vi har anknytning dit.Mina föräldrar som båda är Tyska invandrare har gett mig den bästa "basen" att uppskatta detta stora Europeiska land, dess kultur, mat, traditioner mm. Då min man ville plugga i Düsseldorf under 3 månader så tänkte vi till ! Ska jag vara själv med tonåringen hemma? Nej tack.( och detta är ömsesidigt.) Ska mannen pendla? Hur skulle det se ut om vi tog en tid tillsammans nu istället för detta eviga "det gör vi sedan", när barnen blivit äldre, när gammal behövande släkt ej finns, när ditt och när datt etc..., ni känner säkert igen resonemanget.Nu är NU och nu mår VI bra och har möjlighet. ..nu kör vi - häng med om du vill!

Kinesiska muren .. Men först..

Publicerad 2016-04-08 08:41:39 i Allmänt,

Så tar guiden oss med på en ( hjärntvättar ) tur med bussen Först ett besök i fabriken som visar hur otroligt lång process / hantverk det är att tillverka siden , från puppa till färdig  produkt ( klart vi köpte 😆Det blir min 50 års present ! )
Sedan ett  nytt besök i ny fabrik som tillverkar produkter i Jade - oxå mycket intressant Jade är en" levande " sten , som med åren skiftar färg ( beroende på ägarinnans status och hälsa 😳.)Mannen som ska komma att gifta sig med en kvinna ,bärandes en jade arm ring  , alltid på vänster arm ,kan snabbt avgöra kvinna familje status via jaderingens färg skiftning !(😳) 
Under hela bussresans första period messade guiden om vikten av Fengshui , den kinesiska spådomskonsten ( vind och vatten ) som utgår från principen Qi .Enligt Fengshui påverkar utformningen av ett hus eller rum däribland placeringen av dörrar , flödet av Qi och de boendes hälsa . Han berättar  roligt och intressant  och är ganska bra med engelska språket - men när han fortsätter i samma tema efter siden fabriken och därtill nämner den lilla Pichiu ,son till draken som nästan alltid dekorerar  takens hörn eller står staty utanför hydda och palats , då börjar vi anan oråd ! 
 Den kinesiska jaden är unik och självklart ganska dyr , hantverket att tillverka något, från liten ring till symbolisk staty som ska ge dig tur och framgång är en arbetsam process som kräver enorm precision ,.Guiden förstår att ingen köper för dyra eller stora saker , därav de livliga berättelserna om drakens lilla son ! För att ge dig tur måste du FÅ en liten Pichiu av någon , vilken bra present till alla du tycker om som du vill ge framgång , inte sant?!! Då även den minsta pjäsen av denna lyckosymbol kostar en stor slant , tjänade nog Bruce en hacka , inte minst på det amerikansk paret som verkade ha  många vänner hemma 😀! ( till skillnad från oss 😉vi köpte inget alls !)


Självklart får guiden ( som heter Lee och kallas Bruce Lee 😊) provision på alla stop som inkluderar försäljning . Vi ser  i programmet från hotellet   vi köpt turen ifrån , och där står det tydligt att  vi ska  stanna och se siden samt jade hantering. Det finns möjlighet att  köpa något,hade man informerat mannen om när han bokat 3 platser - MEN man behöver inte om man inte vill ! Vilken tur 😜! De amerikanska turisterna hade antingen svag karaktär eller dålig information från hotellet " att man inte behövde köpa" .de köpte allt och lite till samt 

att de fördröjde avgångarna vid varje stop pga alla emballage som skulle packas in . Våra siden täcken vaccum förpackades men väger bly när vi ska till Sverige - dock var erbjudandet oemotståndligt , färgerna ljuvliga , mannen och sonen förhandlade sig till extra tillbehör och en kvinna i min ålder BEHÖVER verkligen svala täcken ! Dessutom ; siden täcket som de hade som visning ( de har öppnat en långsida så att man kan se siden trådarna som bildar själva täcket) har det svenska signumet "Carpe Diem "Är Sverige en av köparna och denna butik en av leverantörerna ? Wow - då är det lugnt !  Mannen och jag mindes plötsligt en enormt varm sommar på väst kusten (100 år sedan - varm sommar ?!) då vi hade lyckan att sova i en Carpe diem säng och tillhörande Sängkläder . Vi förundrades över komforten och tog bilder då vi själva  stod inför säng investeringar !  Så detta  köp  , i en propofull och minutiöst uttänkt försäljnings "fabrik" var från min sida att se det ,helt rimlig , även om mannen muttrade något i bussen mot nästa stop;Minggravarna och den heliga vägen ! 

En 7 kilometer lång uppfart mot gravarna kantas av 36 stenskulpturer, soldater, djur ,tjänstemän och sagodjur. Här  ligger 13 gravar utspridda på 40 kvm Changling,Dinglingoch Zhaholing har rustats upp och har många besökare. De andra gravarna går också att besöka och är betydligt lugnare .Vi  går en bit på den heliga vägen och genom äreporten innan vi åker vidare mot Kinesiska muren . 
Som jag har väntat på detta ! 
Ytterligare ett stop för att köpa biljetter innebär att guiden föser ut alla ( utom de 2 svenska mammorna med sina 2 barn på 7 månader resp 2 år - vad gör de här alls ?!) Vi förstår verkligen inte varför vi måste springa ut från bussen för att 500 meter senare kliva på igen ! Men snart blir vi varse . I den idylliska omgivningen mot kinesiska muren vid staden  Mutianya kantas vägen som guiden föser oss igenom av hamburgerkedjor av kända slag , tillika amerikanska cafekedjor , souvenir bodar och annat dom man absolut inte vare sig behöver eller saknat ! Vi pustar ut när vi når bussen och stämningen är något mulen från samtliga resenärer . 

När vi så äntligen ser vårat huvud"mål" blir alla tämligen tysta och andaktsfulla .


Nu ska vi åka skranglig sitt lift upp och gå den tuffare vägen till höger - med vatten och bra skor. Efter brant uppfart upplever vi för först gången tystnad och fågelsång . Det är en obeskrivlig känsla att vara på denna historisk plats och jag känner stor tacksamhet och glädje 💗🙏🏻.
Vi är nästan själva här idag och från mulen och smoggig  start tidigt i morse så välkomnas vi av klar luft och sol . Detta har Bruce Lee fixat bra ! 


På toppen möts vi av popmusik och fin hångel i ett av kanon hålen - ett kinesiskt ungt par har en romantisk dejt , och parallellt med dem går en annan kinesisk man .Han verkar inte ha något  sinne för varför han är just här , utan passar på att titta på film i sin stora mobil medan han går nerför trapporna , vi just kämpat oss upp för . Plötsligt känner jag cigarett lukt och hör högljudda röster  .Där  kommer en familj med specialguide . Han har lång fodrad kappa och tjock uniforms mössa och guidar på kinesiska den unga familjen som går med höga klackar , kostym och som röker cigaretter i långa  munstycken . Kvinnan tittar mer i sin  fick spegel än på omgivningen och mannen skrollar på sin Facebook sida ( hårt cencurerad av staten) Jag funderar på vad de verkligen GÖR här och forttter min svettiga tur med familjen neråt . Man kan komma tillbaka till startplatsen på olika sätt ; bli buren på ryggen , åka "rodel" eller sittlifter som vi åkte upp med . Pga mitt knä kan jag ej klämma mig ner i rodeln , men sonen och mannen provar det alternativet, och det funkar bra . Jag delar sittlift med ett resesällskap från vår buss , en kvinna med polsk bakgrund , boendes i London på resande fot i Kina och på väg till Korea . Hon är något höjdrädd ( på gränsen till hysteriskt) och menar att jag inger en lugnande effekt (😳😆)Vi landar bra och mannen och sonen också . De två har för första gången köpt helt fel prisklass på helt onödiga souvenirer medan de väntade in mig 😂(Det måste vara den klara luften eller hur förklarar man annars en superful magnet på kinesiska muren för 100 kr som sonen prutade till 70, eftersom han fick filmas ihop med försäljaren medan de pratade om LO Wallner , och den blåa T-shirten som passar mannen " sådär " med samma motiv för 200kr ?) 
Borta är i alla fall irritationen över div försäljnings trix och kvar är känslan av lycka inför den stora upplevelsen på muren ! 

Vi kliver av vid OS fågelboet , då vårat  stop / hotel  ligger sist ,och hela Peking är ute på gatorna vid rusningstid . 
Här möts vi åter av smog och ljud . Vi letar efter en speciell mongolisk barbecue restaurang som mannen kollat upp, och  efter många om & men hittar vi dit . Hungriga ,trötta , men nöjda äter vi en god middag och dricker ett passande vin till innan hemgång till Marriots sköna säng ! Imorgon byter vi boende från lyx hotel till kinesernas egna kvarter i hutongerna ! 


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Cissi

Jag och min familj,provar att bo ,leva & plugga i Berlin för en stund .Annars jobbar, finns och trivs jag bra i Sollentuna! Men just nu är vi här.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela