juliniberlin.blogg.se

Vi har alltid önskat att få prova på att bo utomlands , gärna i Tyskland, då vi har anknytning dit.Mina föräldrar som båda är Tyska invandrare har gett mig den bästa "basen" att uppskatta detta stora Europeiska land, dess kultur, mat, traditioner mm. Då min man ville plugga i Düsseldorf under 3 månader så tänkte vi till ! Ska jag vara själv med tonåringen hemma? Nej tack.( och detta är ömsesidigt.) Ska mannen pendla? Hur skulle det se ut om vi tog en tid tillsammans nu istället för detta eviga "det gör vi sedan", när barnen blivit äldre, när gammal behövande släkt ej finns, när ditt och när datt etc..., ni känner säkert igen resonemanget.Nu är NU och nu mår VI bra och har möjlighet. ..nu kör vi - häng med om du vill!

Tysk mat- på olika sätt

Publicerad 2015-03-24 14:30:00 i Allmänt,

Äta bör man -annars dör man-det är bekant.
Att vara i en annan del av sitt egna land kan  innebära härliga smakutmaningar och upplevelser . Ofta är det så att man har ännu fler smakutbud,  om man åker utanför sitt egna land.Det tycker vi är härligt. I Berlin kan du äta den bästa maten från hela jorden - då de flesta länder är representerade i Berlin. Om man inte kan Tyska , men man kan laga mat, kombineras detta snabbt med andra som kan språket bättre- bra kombo !
 
Vi har smakat på olika rätter under tiden vi varit här. Från den vanliga Curry korven till Tim Raues "fin mat" i galet robust miljö . (Ett gammalt rostigt bryggeri). På krogen La soupe populaire åt maken och jag ägg i senap med kaviar och lam rib ,med gula bönor och honung. Till varmrätt fortsatte vi med "falsk hare" (köttfärslimpa) ärtor ,morötter och gräddig svamp sås,med en ljuvlig apelsin och potatis pure .(Låter lite barnmat kanske ? Jaha - men det var det inte !) Innan bjöd huset på ljuvlig jäger korv (som vi i familjen kallar "pinkel wurst" och som vi äter till jul) ett bröd som var himmelriket ,en glasburk med "Speck fett" (vi tänkte på dig hela tiden pappa -din favorit )Man kan säga att det är smält fett med bla mejram,lök och äpplen  i , toppad med rostad lök ,och sist men inte minst (min favorit ) Spreewald Gurken (en inlagd gurka från området Spreewald )- som Tim Raue satt sin egna touch på.När vi smält maten en stund och svalkat oss med det sista gyllne tyska vinet som vår servitris rekommenderat till maten,unnade vi oss även en nybryggd  espresso och en sötsak + Räubergabel" = 2 gafflar ,fast man enbart har 1 efterrätt -här delar man ofta på rätterna, Räuber betyder rövare. Efterrätten består av en "Bienenstich", ungefär som en tosca kaka,men jag kan intyga...denna var mer än detta - det var ett mästerverk! Jag är så glad attTim Raue blev kock och inte fastnade i sin dåliga uppväxt - trassligt hemma, gäng bråk (Han var den enda Tysken i det fruktade turkiska/kurdiska  kriminella gänget under sena 80 talet fram till mitten av 90 talet i Kreuzberg) mm. Han har gjort fantastiska saker tack vare sin bakgrund-jobbat hårt för förändringen till ett bättre liv och framtid ,samt startat olika projekt för  barn &ungdomar  som ska få bättre möjligheter att inte hamna "fel". Storartat! På bilden ser ni även en traditionell Schweinehaxe /fläsklägg som man grillar från rått tillstånd ,tills den är klar,  rödkål och massor av senap. När maken tycker något smakar bra- då ser man det tydligt på tallriken !Maträtterna intogs givetvis inte på samma dag !
OCH ska tilläggas- en fettfördelare är absolut nödvändig efter tysk mat = en snaps helt enkelt.(eller två,gärna med örter  som smälter maten extra bra )
 
Just nu har vi en utbytesstudent hos oss från Valencia- sonen var lyrisk över den goda spanska maten han fick äta när han var i Spanien hos familjen förra veckan. Nu är det ombytta roller ,Spanjoren  bor i sonens rum ,medan sonen svär på bäddsoffan i kombinerat vardagsrum och kök utan gardiner i vårens starka solljus.Vår gäst  inte sååå förtjust i annan mat.
Vi provade havregryns gröt i morse..tveksam spanjor åt artigt. Sonen var snabb- han hällde upp ett glas mjölk och knäckte loss ett antal svenska mjölkchokladrutor med början på Mmmm..det gick ner i alla fall. Spanjorerna äter (om alls någon frukost) mest sött.Till lunch har jag gjort matiga mackor med tysk skinka,holländsk ost,Italienska äpplen, bananer från Centralamerika,yoghurt från Frankrike och bröd från tyska bagaren !  Imorgon tänkte vi bjuda på sill, lax och semlor ! Håll tummarna ! Mat kan verkligen vara en utmaning!

Kommentarer

Postat av: Regina

Publicerad 2015-03-24 18:12:31

Lilla gulliga Cissi !Det var sååå roligt att läsa om "Reubergabel "kunde inte tänka ut vad som menas--das heisst aber "Räubergabel,"das Wort kommt von "rauben,"d.h.röva bort.Stor kram lycka till med Spanjoren,du kan ju alltid servera jamon serrano,eller cafe con leche??Stor kram din mamma.
Svar: Hahah mamma..så bra att du kan rätta mig :))::) Tack! Det ser dock tokigt ut med den "rätta" stavningen tycker jag .Med spanjoren har vi ätit svenskt och lite tyskt.Ikväll till avsked ska vi på Kaiser Kuchen med klassen...Ha det fint..KRAM
Cissi

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Cissi

Jag och min familj,provar att bo ,leva & plugga i Berlin för en stund .Annars jobbar, finns och trivs jag bra i Sollentuna! Men just nu är vi här.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela