juliniberlin.blogg.se

Vi har alltid önskat att få prova på att bo utomlands , gärna i Tyskland, då vi har anknytning dit.Mina föräldrar som båda är Tyska invandrare har gett mig den bästa "basen" att uppskatta detta stora Europeiska land, dess kultur, mat, traditioner mm. Då min man ville plugga i Düsseldorf under 3 månader så tänkte vi till ! Ska jag vara själv med tonåringen hemma? Nej tack.( och detta är ömsesidigt.) Ska mannen pendla? Hur skulle det se ut om vi tog en tid tillsammans nu istället för detta eviga "det gör vi sedan", när barnen blivit äldre, när gammal behövande släkt ej finns, när ditt och när datt etc..., ni känner säkert igen resonemanget.Nu är NU och nu mår VI bra och har möjlighet. ..nu kör vi - häng med om du vill!

Bokbål

Publicerad 2015-03-03 10:10:00 i Allmänt,

Vi står mellan Humboldt- Universitetet och Berlins Stads Opera hus. Man bygger om och renoverar ett av världens äldsta Operahus för 1,8 miljarder kr ,bygget påbörjades 2010 och beräknas vara klart ???? Kanske samtidigt som "nya "flygplatsen ?! Mitt på denna plats ,bland turister,studenter och byggarbeten så finner man en inglasad ruta mellan betongplattorna i marken. När vi ser ner ,finner vi ett stort vitt rum med bokhyllor ,längst med väggarna-tomt gapande bokhyllor...det är ett "Denkmal" = en minnes plats för alla tragiska så kallade bokbål som Naziregimen
beslutade skulle utföras. Den tyska studentkåren ,som då kontrollerades av Nationalsocialistiska tyska studentförbundet gav klartecken till en nationell rensning av "otysk litteratur" och den 10 maj 1933 ägde det första bokbålet rum .Som allt gällande krig och makt- så meningslöst och tragiskt.Vill ni ha ett fantastiskt boktips som handlar om bla detta och kraften och glädjen i att kunna läsa så föreslår jag "Boktjuven " av Markus Zusak .

Kommentarer

Postat av: Zebo

Publicerad 2015-03-05 00:05:29

Jag lägger Zusack till min läslista!
Tack för NI-bilden: Himmel och Helvete.. : )

Svar: :)
Cissi

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Cissi

Jag och min familj,provar att bo ,leva & plugga i Berlin för en stund .Annars jobbar, finns och trivs jag bra i Sollentuna! Men just nu är vi här.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela