juliniberlin.blogg.se

Vi har alltid önskat att få prova på att bo utomlands , gärna i Tyskland, då vi har anknytning dit.Mina föräldrar som båda är Tyska invandrare har gett mig den bästa "basen" att uppskatta detta stora Europeiska land, dess kultur, mat, traditioner mm. Då min man ville plugga i Düsseldorf under 3 månader så tänkte vi till ! Ska jag vara själv med tonåringen hemma? Nej tack.( och detta är ömsesidigt.) Ska mannen pendla? Hur skulle det se ut om vi tog en tid tillsammans nu istället för detta eviga "det gör vi sedan", när barnen blivit äldre, när gammal behövande släkt ej finns, när ditt och när datt etc..., ni känner säkert igen resonemanget.Nu är NU och nu mår VI bra och har möjlighet. ..nu kör vi - häng med om du vill!

STICK hem , dumma svensk, och ge oss SILLEN åter !

Publicerad 2015-06-19 21:48:00 i Allmänt,

Mellan den 12 – 14 juni var vi i Lüdershagen- Mecklenburg – Vorpommern. Vi var bjudna av min Kusin Sören och hans fru Heike – hem till Heikes föräldrahem - En stor gård, med ombyggda stall och svinstior där hela hennes stora familj träffas ofta. Heike har 3 syskon(med familjer) och alla MINST 2 barn samt några som redan fått barn barn, vi var många kring det gigantisa frukost bordet utan att det blev trångt! Trots pyttesmå och opraktiska köks utrymmen, flera våningar hit och dit och upp & ner, fann vi oss tillrätta och välkomna på en gång. Anledningen till bjudningen, förutom möjligheten att träffa min älskade moster Inge, kusinen och ”paketpris släkten” innan vi far hem igen, var att vi skulle vara med på en 3 dagars fest med historiska anknytningar. TONNENASCHLAGEN = En traditionell folkfest som firas i vissa delar av Tyskland och även i delar av Danmark. Man tävlar på cykel, från hästrygg och till fots. De förstnämnda av vuxna och sistnämnda av barn upp till 16 år. En stor äng (granne till Heikes föräldrar, mycket praktiskt!) huserar dessa dagar, festtält med DJ bås och dans golv, utomhus kök & bar, wc bodar, smyckade sittplatser, parkeringar, hoppborgar, foderplats i skuggan till hästarna, häst och vagn till invigningen och ett stort podium för 10 manna orkestern som stod för underhållningen, när inte disco musik pumpades ut över nejden. Mitt i hela härligheten finns det viktigaste: En bana som går runt – mot ”målet”; en stor trätunna – hängandes i lagom höjd, uppriktade av starka människor på var sida av tunnan. De tävlande ska nu i olika omgångar och dagar slå på tunnan med en träpåk, och krönas till kung eller drottning för var gång en ”fas” är trasig: Botten/mitten/ taket av tunnan ska slås sönder. Den som vinner bejublas och kröns till t.ex. ”botten kung/drottning, man sjunger, hurrar, gratuleras och hedras, samt att man hinner ta en paus innan nästa del ska slås sönder. Vinnaren måste dessutom bjuda sina medtävlande på en snaps eller öl(inte barnen då)- sedan fortsätter tävlingen tills hela tunnan är förstörd. Detta varvas med dans, hemmagjord potatis sallad, olika grillade rätter eller soppor, hemmabakade kakor och tårtor i långa rader, kaffe, saft och alkohol i alla former. Solen sken mest hela tiden och ALLA i byn (500 invånare) var där+ 100 personer till (varav 3 Svenska Berlinare). Innan festen började hade samtliga i byn hjälpt till på något sätt med förberedelserna. Allt från att smycka platsen till att arrangera själva tävlingen. Heeeeelt fantastiskt, och alla pengar går till ”hembyggden” för att fortsätta traditionerna och till olika barn & ungdoms verksamheter och fester. Men varför firas detta överhuvudtaget då?
Jo tack vare (?) oss svenskar som belägrade Tyskland mellan 1648 – 1815 – vi var redan då jädra bra på att ta in skattemedel! Denna gång var tionde tunna SILL .(skulle ges till oss, av fiskarnas fångst). Tänk på det när ni glufsar i er midsommar sillen- utan att sätta nubben i vrångstrupen!
 
ELLER,tack vare, (?)att den ”blyga, lagom, neutrala svenska soldaten, under kriget, beredde ”Schweden Trunk ” i en tunna, som sedan under fruktansvärd tortyr former, hälldes ner i halsen på offret. Drycken bestod av urin, avföring, smutsigt vatten och olika örter. För att variera sig, band man ibland  plank om offrets mage, så att tortyraren kunde hoppa på magen, medan en annan hällde i Tysken, Schweden Trunk!
Förutom smärtor, rädsla och avsky fick offret, magsmärtor, infektioner och lungorna fyllda med all smutsig & vidrig ”vätska”. Jojomän- vi kan vi med!
 
ELLER Då den fina adeln roade sig med Tornerspel av olika slag- då tog de ”fattiga” och gjorde sina egna lekar, med påkar och tunnor och rangliga hästkrakar…same , same , but different !
 
Vilket alternativ VI än väljer- så firar man här och nu,att vi Svenska äntligen drog hem igen!
Detta görs alltså i dagarna tre, med ”alles drum & drann ” (All inklusive). När vi går till sängs, så dundrar musiken över ängar och fält. I gryningen när de sista dansparen rullar hem, gal tuppen hos bonden och göken väcker oss i trädet utanför fönstret, kaffedoften ringlar sig upp mot vårat sovrum och min kusin väcker mig- vi ska cykla till den lilla, pytte lilla, affären (och enda) affären som finns här, för att handla ”brötchen”. Det doftar VERKLIGEN som förr och bröden smakar så nära de kan, sedan (min upplevelse) av förr. När vi senare på söndagen vinkar adjö, har några barn vunnit botten kröning och mellan kröning. Pausen mellan aktiviteterna är lite längre idag, Många är trötta – men alla är med. Vi bär med oss en helg av nya erfarenheter och traditioner, möten och människor.
Tack bästa kusin Sören och alla som tog emot oss med öppna armar- jag ska tänka på det och försöka alltid göra detsamma, när andra står framför mig och min familj/hemmet! Till er alla därute- Glad Midsommar- en helt annan tradition !
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Cissi

Jag och min familj,provar att bo ,leva & plugga i Berlin för en stund .Annars jobbar, finns och trivs jag bra i Sollentuna! Men just nu är vi här.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela