juliniberlin.blogg.se

Vi har alltid önskat att få prova på att bo utomlands , gärna i Tyskland, då vi har anknytning dit.Mina föräldrar som båda är Tyska invandrare har gett mig den bästa "basen" att uppskatta detta stora Europeiska land, dess kultur, mat, traditioner mm. Då min man ville plugga i Düsseldorf under 3 månader så tänkte vi till ! Ska jag vara själv med tonåringen hemma? Nej tack.( och detta är ömsesidigt.) Ska mannen pendla? Hur skulle det se ut om vi tog en tid tillsammans nu istället för detta eviga "det gör vi sedan", när barnen blivit äldre, när gammal behövande släkt ej finns, när ditt och när datt etc..., ni känner säkert igen resonemanget.Nu är NU och nu mår VI bra och har möjlighet. ..nu kör vi - häng med om du vill!

Fernsehturm frukost och promenad vid GörlitserPark

Publicerad 2015-01-04 23:36:00 i Allmänt,

368 meter högt är Tv tornet.Efter lång kö tid , trots förbeställda biljetter och något hätsk stämmning på alla besökarna som väntat länge ute i den råa kylan ( ingen information om att det var samma kö oavsett förbeställda biljetter eller ej), fick vi klara instruktioner av luttrad personal: Fem besökare i taget genom snurr dörren, VIP biljettinnehavare direkt upp mot hissen ,de förbeställda ,icke betalade biljetterna till vänster och de som skulle köpa biljetter på plats i kassan, till höger. Det fanns enbart en personal vid varje kassa, och en personal i garderoben och antalet tidiga turister , varav flera rejält hungriga på frukost (speciellt jag ) uppskattade vi till ca 300 personer! Jag var lite förvånad över den förhållandevis "dåliga" organisationen /hanteringen på en av de mest välbesökta turistattraktionerna i Berlin! Personalen var dock super trevlig och lugn och när vi väl kom upp efter alla turer så var det fantastiskt på alla sätt. Frukosten var jätte god och utsikten naturligtvis helt otrolig. Vi hade en klar sikt till kaffet, "brötchen" ,äggröran och alla andra godsaker...Mätta och nöjda spenderade vi resten av dagen på lite olika håll,letade extra data kabel och drack en god öl på Brauhaus Lemke innan hemgång till vårat Nest ! På söndagen hade mannen och jag gjort en lista på olika adresser vi ville besöka på listan fanns;.en Bistro som heter Julini på Pannierstrasse (sök på Facebook, de har en jätte rolig svartvit film om hur de startat upp/vill få kunder ), olika skolor som erbjuder tyska undervisning, stängt idag,men vi rekade omgivning samt kommunikationerna dit, Stadtbad Neukölln (badhus )byggt 1914 ,samt schokofabriken -ett kvinnocentrum som bla. har ett Hamam.(Drivs och sköts av kvinnor från hela världen,idiellt och med hjälp av givare /sponsorer), en Dojo till sonens ev Ju-jutzi träning och sist men inte minst-Gürlitzer Park. Den sensaste tiden har det varit protester och oroligheter i Neukölln och speciellt runt Gürlitzer Park -protester mot invandring och för invandring ,drog handel och allmän oro. I parken finns alla typer, från barnfamiljen som bseöker en liknande vår 4 H gård -till pensionärer som tar sin söndagspromenad och däremellan öppen droghandel ,  ,tyskar, turkar ,många turister och mannen och jag ! Vi såg flera som fotade i området, då denna del av Kreuzberg har massor av Graffiti .Själv tycker jag hela denna del kändes sorglig & olustig på många sätt. Under vår promenad kom flertalet Piketpolis bilar, ambulans och tom brandkåren,överallt är det klotter (graffiti på gamla vackra fasader är för mig vandalisering el klotter ej konst) stora högar skräp,gamla kylskåp tv apparater mm,allt utvräkt på trottoarerna...
 Vinden tilltog efter lunchstop bestående av surkåls soppa till maken och blandad sallad till mig..vi stod länge och tittade på menyn utanför lunch haket ,så kocken kom till slut ut till oss och frågade: Va vill ni egentligen ? Vad söker ni ? Vi svarade något ängsliga att vi tittade och funderade lite över menyn.Kocken flinade lite innan han gick in och sa syrligt ; Die Deutcshe Küche - alls uhmwexlung hier-eine ausnahme ! = Det Tyska köket serveras här- som omväxling och undantag. Avslutningsvis innan hemfärd så drack vi en kaffe med tysk ostkaka i ett mycket litet och trevligt cafe som uppmanande till att äta och dricka mycket choklad ,samt att alla som gillade att "synda" detta var välkomna ! Passade oss utmärkt!

Kommentarer

Postat av: Anna Hellman

Publicerad 2015-01-05 10:38:40

God fortsättning på det nya året!
Spännande att läsa hur ni har det, ambitiöst berättat som vanligt Cissi : )
Ser fram emot mer framöver.
I morgon hemfärd från ett "vårigt Skåne".
Kram
Anna

Svar: Tack Anna och detsamma! Lycka till med allt och så skönt med VÅR termin ! Hoppas att ni får sol och 0 infektioner! Kul att du läst bloggen..det finns MASSOR att skriva om..vad trodde du ?:)
Cissi

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Cissi

Jag och min familj,provar att bo ,leva & plugga i Berlin för en stund .Annars jobbar, finns och trivs jag bra i Sollentuna! Men just nu är vi här.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela