juliniberlin.blogg.se

Vi har alltid önskat att få prova på att bo utomlands , gärna i Tyskland, då vi har anknytning dit.Mina föräldrar som båda är Tyska invandrare har gett mig den bästa "basen" att uppskatta detta stora Europeiska land, dess kultur, mat, traditioner mm. Då min man ville plugga i Düsseldorf under 3 månader så tänkte vi till ! Ska jag vara själv med tonåringen hemma? Nej tack.( och detta är ömsesidigt.) Ska mannen pendla? Hur skulle det se ut om vi tog en tid tillsammans nu istället för detta eviga "det gör vi sedan", när barnen blivit äldre, när gammal behövande släkt ej finns, när ditt och när datt etc..., ni känner säkert igen resonemanget.Nu är NU och nu mår VI bra och har möjlighet. ..nu kör vi - häng med om du vill!

Boende och konst(närliga?) former.

Publicerad 2015-01-17 22:44:32 i Allmänt,

 
På promenader i våran omgivning ser vi många typer av konstnärliga uttryck.
Och "allmänna " uttryck- vad man vill, tycker generellt , misstycker, vill ändra på, eller vill behålla och tycker om.
På vackra fasader till hyreshus eller bostadsrätter, eller blandat.En del fastigheter har  både hyres och bostadsrätt i samma" huskropp". Man kan söka boende som student/annan genom att fylla i hur man kan tänka sig att hyra; Vill du bo ensam i ett rum? Dela ? Med hur många kan du tänkas bo i en lägenhet ,etc.
Många vill leva  i Berlin och det finns boende att tillgå, frågan är hur mycket du vill betala och hur du vill att standadern och området du bor i ska ha för nivå.Vi förvånas över de många vackra hus som halvt om halvt är bebodda och dels övergivna med trasiga fönster.En fastighet var super flådig , men den nedre etagen bestod av en porr klub!.Det finns både för och nackdelar med möjligheten och tillgången till större utbud och marknad inom fastighetsbranchen!
 
På den "sidan" av Kreuzberg där vi hyr är det "finare" än på andra sidan floden.Oavsett det, så är det otroligt vackra gamla hus på båda sidor som är näst intill lika dyra att hyra på sina håll. Vi häpnar över är det  totala okänsliga , nästan brutala sättet att ge utlopp över ovannämnda uttryck.På en vacker Jugend fasad är det klottrer från trottoaren och upp mot fönstret på första våningen. En gammal port ingång, stora blåa dörrar med spröjsade ,blyinfattade fönster ,full med sprayfärg och meningslösa ord. Bandaroller  från balkongen med orden:" Lägg ner kärnkraften", känner mannen och jag igen.Anslag  på väggar och elskåp, planscher och reklam, propaganda av alla slag  & former- välkommen att visa och berätta vad du står för !  Men att frustrerat förstöra allmänna platser och enskild egendom ? Det känns mycket märkligt att se- på de flesta ställen vi hittils har besökt så är det ett återkommande tema...
Vi pratade med en väst Berlinare om det hela; Nej det är absolut inte accepterat eller tillåtet.Det görs ändå .Kan vara ett uttryck och ett "arv" av frihets behov. Då muren fanns var det målat (dels av etablerade  konstnärer) på väst sidan .Man led med människorna på andra sidan muren och visade sitt stöd med ord och bild på sin sida av muren MOT förtrycket på andra sidan muren.Det var fritt fram att använda muren som en slags palett  för sina ord. Det fria ordet spred sig även till andra gråa och vita väggar..I Berlin har det alltid varit stor  tollerans inom det mesta-nakenhet och sexualitet - alkohol och droger -musik, (minns ni  Nina Hagen ? Bodde  i Kreuzberg,och innan henne hade jag aldrig hört eller sett något liknande som tonåring) mode och mat ,tankar , åsikter och konst uttryck. 
Berlinaren fortsatte; Jag tror att de utifrånkommande tyskarna och människor med annan bakgrund visar sin frustration över orättvisor i  det "nya gemensamma" Tyskland genom graffitin ..och allt det andra klottret.Det är generellt inte omtyckt ,men som Berlinare tål man mycket. Det är skitigt, grått och rått,mycket hundbajs och klotter, skräpigt och Berlinarna själva är inte de muntraste typerna vid första anblicken eller dialogen.MEN - de ställer alltid upp , är solidariska och hjälpsamma mot de flesta och mycket avslappnade genom sin tolerans.
 
Jag funderar över detta en stund.Även om jag tycker det är helt galet och motsägelsefullt (Tex. en person klottrar och röker i tunnelbanan ,samtidigt som hen sveper en öl innan jobbet, men står blixt stilla vid röd gubbe ????????????))) så håller jag med om det positva Berlinaren säger om de sina.
När jag halvblind (har varit hos optikern och äntligen gjort syntest + bestämt bågar) står och kisar på tidtabellen kommer alltid någon fram och vill hjälpa till.Springer vi till tunnelbanan som precis stänger dörren,stoppar en resenär genast dörren så att vi kommer in(förbjudet) .De ful(l)aste ölgubbarna får alltid en slant när de tigger 50 cent till en kaffe och man makar alltid ihop sig var som det är trångt ,för att du ska kunna få plats ! 
Ingen höjer på ögonbrynen när transvestiten delar barpall med kostymnissen i tappas baren ,eller den tjockaste tanten förnöjjsamt guppar runt med blommig badmössa i simhallen.Killen i supersäckiga brallor ,helskägg och toppluva samt jacka full med kedjor,bergsprängare över ryggen på enorm mountinbike cyklar glad till tunnelbanan och ingen (utom vi då) vänder sig om för att titta lite extra- helt normal vardag i Berlin!
 
Lägg då till  en gammal kyrka /kloster som gett uttrymme för kulturskolor och konstutställningar i sina lokaler,där man bjudit in en Dansk konstnär som grafittimålat långa korridorer . I  området bredvid denna vackra byggnad har ett gigantiskt område med "läger" av gamla bilar,skrot ,husvagnar och tält (en hel lite egen  fristad ) brett ut sig,människor bor och lever här (förbjudet) ,så visst kan man konstatera att Berlin både är avslappnat och tolearnt!
 
Vänner- ha en fin fortsatt helg -och tänk på att ett leende, en hjälpande hand och en slant kan betyda mycket !

Kommentarer

Postat av: Margaretha

Publicerad 2015-01-17 23:03:43

Intressant.

Svar: Kram på dig !
Cissi

Postat av: Margaretha

Publicerad 2015-01-17 23:04:01

Intressant.

Svar: Mmmm..mycket.kram Cissi
Cissi

Postat av: Regina

Publicerad 2015-01-18 08:31:46

Ja Cissi,så rätt dina iakttagelser!Det var så från början om än inte så utpräglat som nu,men den friheten som rådde och rå nu har betytt oerhörd mycket för mej,när jag kom från DDR med alla förbud. tack för alla fina beskrivningar .:)ma

Svar: Nu kanske vi (svenskar) även kan förstå tyska turister som gärna vill näcka både då och nu ! kram till er !
Cissi

Postat av: Zebo

Publicerad 2015-01-19 22:49:43

Härliga ögonblicksbilder från Berlin . Och fint berättat!
Saknar en eller annat snapshot av familjen...

Svar: Tack Zebo! Sonen vill vara anonym-respekt! Mannen ses oftast bakom mat eller dryck :) Men det kan vi ordna! Kram
Cissi

Postat av: Zebo

Publicerad 2015-01-21 20:58:19

Apropå mat och dryck: Har ni hunnit besöka min och Chris' favvo franska restaurang, L'Origine du Monde på Gubener Str. 41? Dom har en helt sagolik Boudin Noir!

Svar: Nix Zebo..vi kollar upp...jag hittade något på Lidel igår som kanske kan intressera dig dock :) Foto kommer strax ! Men så dumt..krångel med bredbandet och mejlen..tror ej jag kan sända dig ett eget kort via denna sidan! Men kanske lägger jag in det i nästa blogg !Fortsättning följer!
Cissi

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Cissi

Jag och min familj,provar att bo ,leva & plugga i Berlin för en stund .Annars jobbar, finns och trivs jag bra i Sollentuna! Men just nu är vi här.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela